Spavanje treba smatrati samo još jednom vrstom pauze tokom radnog vremena

Kako se Svjetski dan spavanja obilježava 19. marta, stručnjaci i poduzetnici naglašavaju važnost spavanja kako bi se osiguralo bolje radno okruženje.

Bilal Salih, poslovni konsultant sa sjedištem u Istanbulu, rekao je da kratko drijemanje tokom posla ima mnoge prednosti poput povećanja produktivnosti i kreativnosti zaposlenih.

– Drijemanje na poslu je od vitalnog značaja za smanjenje stresa i pomaganje zaposlenima da prihvate bolje navike spavanja općenito – rekao je Salih.

Smatra da spavanje može pomoći u smanjenju hormona stresa, što će imati i kratkoročne i dugoročne koristi za zaposlene i poslodavce. Salih tvrdi da spavanje također povećava kreativnost među zaposlenicima.

– Nakon kratkog drijemanja, uobičajeno je da se osjećate osvježeno i energično, što omogućava radnicima da generiraju kreativne ideje za rješavanje svakodnevnih radnih problema – rekao je Salih.

Dok se u radnoj kulturi drijemanje smatra lijenošću, Salih je rekao da se ta kultura “sada mijenja”.

– Mnoge kompanije počele su da određuju vrijeme i mjesta za zaposlene da naprave pauzu tokom rada, što uključuje osiguravanje kreveta ili sofe na kojima radnici mogu da legnu ili odspavaju – objasnio je Salih.

Smatra da spavanje treba smatrati “samo još jednom vrstom” pauze tokom radnog vremena.

– Odmor je relativna stvar. Drijemanje je slično ispijanju šoljice kafe, gledanju kratkog klipa, razgovoru sa kolegom ili bilo kojoj drugoj aktivnosti pauze – rekao je Salih.

Mohammed Alsayid, 24-godišnji poduzetnik iz Istanbula, rekao je da se politika spavanja razlikuje od kompanije do kompanije.

– Lično, drijemanje je važno za one koji imaju dugo radno vrijeme, ali nije neophodno za radnike na pola radnog vremena – rekao je Alsayid.

Smatra da je takav odmor od vitalnog značaja, jer “vraća ravnotežu na posao, povećava produktivnost i ublažava stres”.

Izvor: Anadolija