U NAJAVI BLOKADA RAČUNA // Odgovornost i rukovođenje: Kantonalna bolnica traži novčana sredstva od Vlade USK za dugove, ali i “dozvolu” za nova upošljavanja

Kako saznaje naš portal, u narednoj sedmici će račun Kantonalne bolnice u Bihaću ponovo biti u opasnosti od blokade. Isti je uzrok u ovaj put, a to je nagomilani dug, za kojeg je Vlada Unsko-sanskog kantona obezbijedila ove godine 1.2 mil. KM, a prema aktu kojeg je uputio direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić, potrebno je obezbijediti još 244 hiljade KM za uplatu rata dugovanja.

Naime, ovakav tok događaja ne bi dospio u žižu javnosti, da nije poništen konkurs za upošljavanje radnika i stvaranje dodatnih obaveza iako svoje tekuće obaveze nisu u mogućnosti izvršavati.

Kako je kazano u medijima, Vlada Unsko-sanskog kantona prije objave konkursa, traži donošenje Pravilnika o sistematizaciji i jasnih potreba medicinskog, ali i nemedicinskog kadra kako bi se jasno znale potrebe. Razlog ovakvog traženja i svojevrsnog uslova Vlade kako bi se objavio novi konkurs jasno je posljedica odnosa rukovodstva Kantonalne bolnice, koji nije predložio nikakva rješenja u smislu otklanjanja problema, nego i pored neizvršavanja tekućih obaveza, traže dodatna upošljavanja bez jasno prikazanih potreba.

Ono što je veoma bitno u cijelom kontekstu priče je činjenica da je ukupan dug Kantonalne bolnice i pored finansijske pomoći Vlade USK preko 18 mil. konvertibilnih maraka, a izlaz iz takve dubioze oni koji trebaju rukovoditi instituciju ne vide ili ne nude rješenje.

Naš portal je u posjedu akta, kojeg je direktor Kantonalne bolnice uputio zbog nedostatka sredstava za tekuće obaveze.

“Tražio sam od direktora Kantonalne bolnice da ministarstvu dostavi ugovore o radu na određeno vrijeme za sve uposlenike kojima ističe ugovor. Ako je 47 radnika primljena na određeno vrijeme, oni moraju imati ugovor o radu na odjelima na kojima trenutno rade. Kad nam dostave ugovore, mi ćemo imati jasnu informaciju da su ljudi primljeni, na kojem odjelu i td.”, rekao je ministar zdravstva Halkić.

Međutim, prema riječima glavne sestre Infektivnog odjela, 28 medicinara, od čega je na Infektivnom 10, dok istovremeno Kantonalna bolnica traži upošljavanje skoro 50 ljudi. Jasno je ovdje da Vlada USK opravdano traži odgovor na pitanje ko to treba biti zaposlen pored medicinskog kadra u Kantonalnoj bolnici u Bihaću?

Po ovom pitanju se oglasila i zastupnica u Skupštini USK, Vildana Alibabić, koja na kraju mandata apeluje na Vladu, direktora Kantonalne bolnice, direktora ZZO da urade analizu stanja u zdravstvu i Kantonalnoj bolnici, dok istovremeno nestabilnost ne samo u zdravstvu nego u svim sferama možemo posmatrati kroz prizmu nestabilnosti zakonodavnog organa, čije je član i zastupnica Alibabić. Podsjećanja radi, Unsko-sanski kanton je ove godine prvi put doveden u situaciju da ne postoji Odluka o privremenom finansiranju, kao ni Budžet, a takvoj nestabilnosti i naknadnoj analizi stanja u Budžetu nije tad bilo doprinosa od strane onih koji nisu podržali Budžet USK.

Hoće li menadžement Kantonalne bolnice ministarstvu zdravstva dostaviti prije svega realne potrebe medicinskog kadra u odnosu na onaj nemedicinski, i da li će rukovodstvo Kantonalne bolnice napokon naći modus izmirivanja obaveza prema dobavljačima kao pacijenti ne bi kupovali sami sebi lijekove, ostaje nam da vidimo u narednih nekoliko dana. Da li je iza svega politika i da li je javna podrška pojedinih političkih ličnosti menadžemntu Kantonalne bolnice rezultat preslagivanja na političkoj sceni, ostaje nam da vidimo nakon što se objelodane liste za Opće izbore 2022. godine.