U Bihaću uskoro javna bicikla po simboličnoj cijeni i parkinzi

Grad Bihać posljednjih godina ulaže u eko projekte čime stvara imidž turističkog, ekološkog i sportskog centra. U toku je realizacija projekta Sistema javnih bicikala, koji će građanima i turistima omogućiti jeftiniji i zdraviji prevoz u samom gradu.

Već ovog ljeta na više lokacija bit će postavljeni parkinzi i bickli koje će građani i turisti, po simboličnoj cijeni, moći koristiti.

“Činjenica da Grad Bihać ima brojna udruženja koja se bave promocijom vožnje bicikala, ali i jako puno građana koristi bicikla. To je pohvalno, a grad Bihać je prepoznao i prošle godine je Fondu za zaštitu okoliša aplicirao s projektom Uvođenje sistema javnih bicikala“, ističe VIldana Zulić, pomoćnik gradonačelnika Bihaća za zaštitu okoliša.

„Naši turisti dođu, dovezu se automobilom. Dođu da obiđu naš grad, prirodne ljepote. Nije svugdje pristupačno, ali na kraju krajeva, turist želi da to prođe ili biciklom ili nogom“, konstatuje Adnan Mekić, selektor MTBBiH.

„S ovim projektom, mi koji koristimo biciklo imat ćemo više mjesta da se služimo njima i da ostavimo svoje ljubimce. Da ne brinemo za nas i za one koji dolaze i za razvoj ciklo turizma“, navodi Ermin Lipović, predsjednik kluba ekstremnih sportova No limit Bihać.

Uz to, u toku je horizontalna i vertikalna signalizacija, odnosno markiranje biciklističkih staza na saobraćajnicama.

„Kod nas nisu idealne saobraćajnice da se mogu voziti bicikla, ali zbog činjenice da građani voze bicikla izrađen objekt i u toku je vertikalna i horizontalna signalizacija“, ističe Zulić.

„Sigurnost prvenstveno najmlađih koji tek treba da se uključe u saobraćaj. Nadam se da će struka pronaći rješenja i ostali da će poštivati bicikliste. Da ćemo postati destinacija prepoznatljiva po tome“, konstatuje Lipović.

„Da pokrenemo među našim stanovništvom tu ravnopravnost učesnika s obzirom da težimo razvoju cikloturizma koji u predsezoni i post sezoni donosi značajna sredstva, a naravno od nečega se mora krenuti“, potcrtava Mekić.

Svake godine biciklisti obilježavaju Dan rijeke Une, početak turističke sezone i brojne druge praznike, a domaćin je i tradicionalnom biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica. Zbog povoljnog geografskog položaja prošle je godine bio domaćin Balkanskog takmičenja u brdskim biciklizmu. Taj imidž, kažu ovdašnji entuzijasti, treba nastavi graditi.

„Dali smo sliku Evropi onoga za šta se svi zalažu – za promociju alternativnih prevoznih sredstava, očuvanje prirode za što se zalažemo kroz promociju prirode. Samo ovakvi projekti nas mogu mapirati na pozitivnu mapu evropskog turizma“, ističe Mekić.

Prošle je godine Unsko-sanski kanton posjetilo oko 200.000 turista što je do sada najveći uspjeh, ali i obaveza i gradu i turističkim organizacijama da svake godine ponude nove sadržaje koji će vratiti stare, ali i privući nove turiste.

federalna.ba