TUŽILAŠTVO USK – SAGA SE NASTAVLJA // Neslužbeno se spominju cifre do 20 do 50 hiljada KM: Novac je dokazni materijal, šta će se dogoditi s predmetima? Gdje je nestao novac?

Zvuči nevjerovatno, ali veća količina novca nestala je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Radi se o novcu koji je bio spremljen u sef kao dokazni materijal u predmetu koje ovo Tužilaštvo vodi protiv određenih lica. Neslužbeno se govori o ciframa od 20 do 50 hiljada maraka iz više predmeta istrage. Službenih informacija je veoma malo, no nagađa se da se desio ozbiljan propust.

Zvuči nerealno, ali je za Federalnu televiziju potvrđeno. Novac iz Tužilaštva USK-a je nestao. Radi se o novcu koji se čuva u sefu s dokaznim materijalom. Ni građani Bihaća ne vjeruju da je novac tek tako nestao. Kažu, sve im zvuči kao neslana šala.

Iz najveće opozicione partije u Unsko-sanskom kantonu na konferenciji za novinare slični komentari.

“Ne znam koju riječ da upotrijebim. Nestanak para iz sefa Kantonalnog tužilaštva. Pa ljudi moji, jutros je trebalo sve biti postrojeno, od vlasti, pozicije, opozicije, Skupštine, policije, Tužilaštva, u najmanju ruku biti zaključana ova zgrada preko puta. To je institucija koja se treba boriti protiv kriminala i korupcije”, kaže Hadis Jusić, zastupnik SDA u Skupštini USK-a.

Izjave iz SDA premijer USK-a Mustafa Ružnić smatra degutantnim i licemjernim, ali kaže da vjeruje u pravnu državu. Očekuje da institucije rade svoj posao i riješe pitanje nestanka novca.

“Sve izjave, saopštenja i slično pokazuju jednostavno da su oni do sada uvijek imali umiješane prste i miješali se u rad i tužilačke i sudske vlasti u kantonu, u državi BiH. Za razliku od njih, mi se u rad tužilaštva i sudova ovog kantona ne miješamo”, istakao je Ružnić.

Da nije strašno bilo bi smiješno. Nezamislivo je da novac tako olako nestane. Ipak, radi se o novcu koji je dokazni materijal.

“Tužilac ovog tužilaštva je prilikom rada na predmetu utvrdio da iz dokaznog materijala nedostaje određena količina novca o čemu je obavijestio glavnu kantonalnu tužiteljicu. Glavna kantonalna tužiteljica je istog dana obavijestila komesara unutrašnjih poslova USK-a da iz sefa ovog Tužilaštva u koji se inače pohranjuje dokazni materijal i oduzeti predmeti veće vrijednosti, nedostaje veća količina novca”, kaže Senka Delić, glasnogovornica Tužilaštva USK-a.

Glavna kantonalna tužiteljica je u dogovoru s policijskim komesarom oformila istražni tim čiji je cilj utvrditi način nestanka novca i eventualnog počinioca krivičnog djela. Više detalja iz Tužilaštva nisu željeli iznositi. U MUP-u USK-a isti stav. Samo informacija da je istraga u toku i da će konkretne informacije proslijediti čim do njih dođu.

federalna.ba