Tužilaštvo USK istražuje porijeklo kostiju iskopanih u Čapljama

Tužilaštvo Unsko sanskog kantona, u saradnji s pripadnicima MUP-a USK otvorilo je istragu o ostacima ljudskog skeleta koji su pronađeni u proteklu subotu na lokalitetu sela Čaplje, a nalazili su se u građevinskom nasipu koji je dovezen na tu lokaciju.

Otkriće ljudskih kostiju policiji su prijavili izvođači radova na jednoj vikendici, nakon čega su sve aktivnosti odmah zaustavljene.

“Policijska stanica Sanski Most je putem telefona obavještena od strane izvođača građevinskih radova da su uočeni ljudski ostaci. O svemu je obavješteno Tužilaštvo USK i u narednom periodu će se provesti istraga kako bi se precizno utvrdilo da li se radi o ljudskim kostima i iz kojeg doba potiču”, rekao je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Kako se nezvanično saznaje pomenuti nasip potiče s lokaliteta u naselju Mahala, gdje se trenutno obavljaju građevinski radovi na izgradnji trgovačkog centra, a tu se u davnoj prošlosti nalazilo staro muslimansko groblje.

Beganović je istakao kako su upoznati s ovom informacijom, te da će se više informacija o svemu znati nakon što se okonča istraga.

U ovome trenutku nije poznato da li se radi o ostacima samo jednog ili više ljudskih skeleta, a odgovor na to pitanje daće forenzička analiza.