Turistička ponuda u Krajini koja se ne može odbiti: Plovidba uz koncert Letu štuke (FOTO)

Krajina pravi velike korake u turističkoj ponudi, a ovog ljeta ne možete propustiti neku od brojnih regata na Uni i Sani

Topli ljetni dani su uveliko tu i na Uni sve vrvi od turista, rafting-tura i dobre zabave. Na scenu su se vratile i popularne regate, a svaki gradić na vodi nastoji da brendira svoju. Tako je otvorena i Bosanskokrupska regata. Start je na predivnoj plaži Salihovac, dok je cilj na Velikim adama u Bosanskoj Krupi, gdje će biti priređena završna proslava uz koncert Senidah te grupe No Limit Now.

KONCERTI I ROŠTILJADE

Organizatori druge Bosanskokrupske regate nadaju se da će njihova manifestacija ući u kalendar turističkih dešavanja na rijeci Uni. Još jedna regata uveliko popunjava ljetni sadržaj u USK-u, a to je tradicionalna regata na Sani, čiji program traje tri dana. Počinje u petak, 22. jula, okupljanjem učesnika i kampovanjem na gradskog plaži Alina luka kod Ključa.

Regata u Bosanskoj Krupi

Prvu noć posjetioci će se zabavljati uz slobodne aktivnosti, kupanje na Sani i pripremanje kotlića sa gulašom.

Regata starta u subotu ujutro sa plaže u Velečevu, zaustavlja se u podne na plaži Zgon, gdje će se organizovati domaća kafa Zlatna džezva sa skokovima u vodu, te takmičenje sa nagradama.

Oko 100.000 posjeta tokom sezone dugo je bio standard za NP Una, međutim, direktor Mulić ove godine očekuje obaranje rekorda

Cilj ove regate je na plaži Repuh, slijedi roštiljada i zabavna večer na Alinoj luci uz muziku uživo sa Adnanom Hodovićem i bendom Carpe Diem.

Na vrhuncu ljetne sezone turiste u USK-u čeka nezaboravna Una regata u organizaciji Nacionalnog parka Una.

Ova 48. internacionalna Una regata počinje 27, a završava 30. jula. Što se tiče zabavnog programa, na gradskoj otoci u Bihaću održaće se koncert Vanne za sve učesnike regate, dok će na cilju u proslavi povodom završetka regate učesnike zabavljati bend Letu štuke.

Nakon kraće pauze zbog Covida, očekuje se veliki broj učesnika, kao što je u usponu i generalni broj turističkih posjeta Bihaću i NP-u Una, jer je ovo druga godina u kojoj svi podstiču građane da ljetuju u svojoj zemlji, a rijeka Una je jedna od top-lokacija u BiH, piše Oslobodjenje.

SVE SMO BOLJI

– Prirodne ljepote, tradicija, lokalni običaji i stanovništvo u službi gostoprimstva, gastronomska ponuda, može se nabrajati unedogled, jer svake godine naša je ponuda sve bolja.

Turistička zajednica Bihaća tokom ljetne sezone radi punom parom, a gotovo svaku večer održavaju se kulturne i zabavne priredbe

Ove godine fokusiramo se i na projekte koji uključuju stari grad Ostrovica, kao i sam Kulen-Vakuf, koji je pored Martinbroda i Štrbačkog buka najatraktivnija destinacija našeg nacionalnog parka i to se uveliko osjeti. Zaštita prirode i kulturno-historijskog naslijeđa temelj je na kojem pravimo velike iskorake u turističkoj ponudi, kaže nam Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Poziv je otvoren svim građanima BiH da dođu na Unu, bilo da je to u vrijeme održavanja regata ili mimo toga, jer desetine rafting-agencija svakodnevno je dostupno za organizaciju tura. U Uni se može uživati i na stotine drugih načina, pa su uvedene i filmske projekcije. Mjesta ima dovoljno za sve, a više detalja o ljepotama i ponudama Krajine čitajte u novom broju magazina Dani.