Skup u Bihaću: Aktuelne vlasti potrošile su milijarde KM, a nemaju skoro nikakvih rezultata. NES ima viziju kako iskoristiti kapacitete i pokrenuti razvoj BiH

Bihać je urbani i regionalni centar i zaslužuje bolji tretman države. Dosta je samo predizbornih obećanja, tražimo realizaciju konkretnih projekata, poručeno je s izbornog skupa NES-a u Bihaću, na kojem se okupilo oko 600 građana.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da Narodni evropski savez ima viziju kako resurse, koje posjeduje BiH, pa i Krajina, iskoristiti za razvoj cijele države, a od čega će koristi imati svi građani.

-NES će se baviti našom državom na cijeloj njenoj teritoriji. Aktuelne vlasti potrošile su više od 20 godina, a nemaju skoro nikakav rezultat. Puno pričaju, puno su obećavali, a nisu uradili u velikim dijelovima BiH, pa ni u Krajini praktično ništa. Mi živimo sada s posljedicama njihove loše vladavine.

Ogromna su sredstva potrošena. Samo od akciza je prikupljeno više od sedam milijardi maraka. Od toga ni Krajina ni većina dijelova BiH nisu imale nikakve koristi, počev od saobraćajne infrastrukture, za šta je taj novac bio namijenjen, pa do ostalih razvojnih projekata. Može i mora se bolje. Narodni evropski savez želi to mijenjati. Mi želimo i možemo uraditi bolje – istakao je Ogrešević.

Premijer USK i nosilac liste NES-a za Skupštinu Mustafa Ružnić sa skupa je poručio:
-Večeras iz našeg Bihaća, našeg administrativnog, kulturnog i turističkog centra kantona jasno poručujemo da poslije 2. oktobra nama neće trebati pametni Bakir, kako to poručuje gradonačelnik Fazlić, da bismo u ovome gradu imali aerodrom, zaobilaznice, brzu cestu Bihać – Cazin – Velika Kladuša, cestu Bihać – Bosanska Krupa, jer tu je poruka jasna, da se nakon 30 godina vlasti ne može doći i kazati – uradit ćemo to i to, nego se nakon 30 godina vlasti podnose jasni izvještaji svojim građanima i glasačima.

Kako su vijekovima građani ovog grada bili na historijskom ispitu, kada je u pitanju državotvornost, to su pokazali i u ratu 1992-1995. godine, to su pokazali za vrijeme pandemije i migrantske krize, i 2. oktobra jasno poručuju da neće počiniti generacijsku grešku – istakao je Ružnić.

Ilda Alibegović, nosilac liste za Federalni parlament, svojim govorom izazvala je ovacije prisutnih.

-Krajina nije Pepeljuga da se prema njoj odnosi maćehinski! Krajina neće nositi poderane haljine, čistiti tuđi smet i preskakati obroke! Dok krvno bliže i srodnije “sestre” imaju čitavo moguće bogatstvo! – poručila je Alibegović.

Obrazlažući dosadašnji rad i zalaganje u Parlamentu BiH, Jasmin Emrić, nosilac liste za Parlament BiH, istaknuo je sljedeće:
-Smatram važnim da naglasim da ćemo mi i dalje biti glas Krajine koji će se čuti u Parlamentu BiH. Mi nismo šutjeli i bili pasivni kada je trebalo prozvati nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje migrantske krize, koja je direktno ugrožavala normalno funkcioniranje i život u gradu Bihaću, kao i na području cijelog Unsko-sanskog kantona. Mi smo pravovremeno reagirali, predlagali rješenja, zaključke i inicijative, dok su drugi spavali i bili inertni, kao da ih se to uopće ne tiče. Krajina treba aktivne i posvećene zastupnike, koji će u svakom trenutku predlagati i donositi korisne odluke, te služiti interesima svih građana i domovini Bosni i Hercegovini.

Jasmin Čavkić, predsjednik Gradske organizacije NES-a Bihać i kandidat za Skupštinu USK, kazao je da se „večeras ovdje, u Bihaću, potvrđuje snaga i prepoznatljivost NES-a Bihać“.
-Već od ovih izbora, ali i svih budućih, više se u političkom životu Grada Bihaća neće dešavati ništa bez NES-a. NES je šansa za USK! NES na čelu ima čovjeka koji jedini od svih predsjednika stranaka živi sa svojom porodicom ovdje u Krajini i dijeli s nama i dobro i zlo. Ostali dolaze i prolaze, često i ne noće u Bihaću. NES ima i imat će premijera, radnika, čovjeka, Mustafu Ružnića, kojem nije bilo teško doći u svaki kutak i svako mjesto u USK. On je dežurao s narodom ispred „Bire“. On je osigurao budžet za hiljade budžetskih korisnika, stabilizirao budžet. On je sa svojim ministrima vratio narodu nadu da može biti bolje. On će, našom snagom i snagom ovih ljudi što su danas ovdje, nastaviti put kojim se otvara perspektiva našem Bihaću, ali i cijelom Unsko-sanskom katonu – zaključio je Čavkić.