Skup NES-a u Bosanskoj Krupi: Ovo što danas živimo rezultat je gubitničkog i izdajničkog pristupa vlasti posljednjih 20 godina

Brojni simpatizeri i članovi Narodnog evropskog saveza, njih više od 500, večeras su prisustvovali izbornom skupu NES-a u Domu kulture u Bosanskoj Krupi. Sa skupa je poručeno da je Bosanska Krupa jedan od ljepših, ali i perspektivnih, odnosno strateški važnih gradova BiH, koji treba konkretne projekte i investicije.

Istaknuto je i da je ovo historijski trenutak za BiH i da moramo mudro, umjesto ispraznih obećanja, izabrati dokazano uspješne Krajišnike, koji su u prethodne četiri godine Unsko-sanski kanton izvukli iz minusa i spremni su predano raditi i na višim nivoima vlasti.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je da je migrantska kriza, nažalost, pokazala da naše državne institucije ne funkcioniraju.
– To je loša situacija, jer funkcija državnih institucija jeste upravo da budu tu za svoje građane, za svoj narod kad je najpotrebnije. Ako je ugroženo zdravlje, sigurnost, egzistencija ljudi, država mora biti tu. Te institucije moraju biti spremne. Najviše se ljutim na vlast zbog toga što nemamo funkcionalne državne institucije.

Ovo što danas živimo rezultat je rada vlasti posljednjih 20 godina. Oni su najviše fokusirani na sebe, svoje firme i novac. Čini mi se da se ponašaju na način – „neka mi ostanemo na vlasti, pa makar nas ostalo deset posto od ovog što nas ima, dolazit će iz dijaspore, donosit će nešto para i dobro je“. To je gubitnički pristup. To je izdajnički pristup – poručio je Ogrešević.

Prisutnima se obratio i Mustafa Ružnić, nosilac liste za Skupštinu i premijer USK.

-Večeras iz naše Bosanske Krupe jasno poručujemo da ćemo na primjeru kako su naši Krupljani i Krupljanke sa srcem, patriotizmom i ljubavlju iz pepela digli svoj i jedan od najljepših bisera Unsko-sanskog kantona, istim patriotizmom izgraditi i naš USK u oblasti zdravstva, obrazovanja, privrede, turizma, obnovljivih izvora energije, poljoprivrede, kulture i sporta – rekao je Ružnić.

Predsjednik Gradske organizacije NES-a Bosanska Krupa i kandidat za federalni nivo Midhad Arnautović istakao je da je Bosanska Krupa, kao i cijela Krajina, zanemarena od Federalne vlade.

-U USK nije realiziran nijedan značajan projekat, koji je podržan od viših nivoa vlasti. Svake izbore obećavaju nam iste projekte, počev od brzih cesta, pa do aerodroma. Izgradnja ceste od Bosanske Krupe do Bihaća preko Grmuško-Srbljanskog platoa je izborna priča, koja se priča mjesec dana prije kampanje i u kampanji. Realizacija ovog projekta je veoma važna za nas, Krupljane, ali, nažalost, o tome se samo priča punih 26 godina.

NES želi biti dio Federalne vlade kako bismo mijenjali loš odnos prema USK. Dokazali smo kako se pravedno upravlja javnim resursima u USK, gdje Vlada ovog Kantona ima uspješne rezultate u protekle 4 godine. Ni naziv Bosanske Krupe niste godinama čuli da se spominje za govornicom Parlamenta BiH, u kojem se vrši raspodjela sredstava, i došao je trenutak da tamo bude neko ko će gromoglasno i s pravom zahtijevati bolji tretman i Bosanske Krupe i cijele Krajine, a to ću s vašim povjerenjem sigurno činiti – rekao je Arnautović.

Jasmin Emrić, nosilac liste za Parlament BiH, upozorio je da, ukoliko se nastave aktualni trendovi, statistika pokazuje da će se stanovništvo Bosne i Hercegovine smanjiti s 3,5 miliona na 1,5 milion stanovnika za 50 godina.

-Četrdeset posto će biti starije osobe, a radno sposobno stanovništvo će pasti na 730 hiljada. Do 2070. godine broj djece će se smanjiti na 10 posto. Svake godine 20 hiljada ljudi umre više od broja rođenih, a procjene govore da svake godine našu državu napusti oko 55 hiljada ljudi. To je naša populaciona situacija i to je slika stanja i kvaliteta življenja u našoj državi.

Mi u Narodnom evropskom savezu smo svjesni postojećeg i nadolazećeg demografskog sloma i smatramo da na osnovu tih pokazatelja treba temeljiti populacijske politike radi zaustavljanja svih demografskih negativnih trendova. To su za nas najvažnije teme i to će i dalje biti naš fokus djelovanja – zaključio je Emrić.