Sanski Most: Mulež postaje omiljena destinacija planinara

Jedna od omiljenih destinacija za planinare, ekologe i rekreativce je planina Mulež, koju posjećuje sve veći broj građana.

Radi se o pristupačnoj planini koja je idealna za boravak u prirodi. Inače, planina Mulež je jedna od omiljenih destinacija kada su u pitanju svi koji vole prirodu, a najviši vrh Muleža je Veliki Divič sa 1013 metara nadmorske visine.

Veći dio planine čine listopadne šume dok na blažim zapadnim stranama dominiraju pašnjaci. Sjeverne strane Muleža spuštaju se prema koritu rijeke Kozice koja se u podnožju ove planine ulijeva u rijeku Sanu kao jedna od njenih većih desnih pritoka.

Iznad Divičkih stijena pruža se veličanstven pogled na kanjon rijeke Sane kao i na obronke planine Grmeč na zapadu, a cijeli ovaj krajolik obiluje nedirnutom i jedinstvenom prirodom.

Kako bi što više promovisali ovu planinu i njene blagodati, Sportsko planinarsko društvo „Mulež“ pokrenulo je izgradnju planinarskog doma.

Objekat je stavljen pod krov, a zamišljen je kao mjesto gdje će se odmarati, družiti i okupljati planinari. Ipak za konačno dovršenje biće neophodno još sredstava. SPD „Mulež“ danas broji oko 70 članova različitih starosnih uzrasta.

Često organiziraju planinarske i alpinističke pohode u zemlji i inostranstvu, ali i rekreativne šetnje za članove i druge građane.