Opća bolnica u Sanskom Mostu se suočava s velikim teškoćama

Opća bolnica u Sanskom Mostu se od početka rada suočava s velikim poteškoćama. Financijski problemi godinama opterećuju ovu zdravstvenu ustanovu, a njeni zaposlenici su ujedno i najslabije plaćeni radnici u zdravstvu u Federaciji.

Manjak ljekara, s jedne, i nedovoljno sredstava u budžetu, s druge strane. U tome se ogledaju problemi Opće bolnice u Sanskom Mostu čiji su radnici jedini kod kojih se ne primjenjuje kolektivni ugovor. Uz to danas imaju tek 12 ljekara na raspolaganju.

MUSTAFA AVDAGIĆ, direktor Opće bolnice Sanski Most

“Imamo niže plate nego svi zdravstveni radnici u Federaciji BiH, zbog toga što nemamo platu po kolektivnom ugovoru, nemamo topli obrok, a glavni razlog je nerazumijevanje Zavoda zdravstvenog osiguranja za naš status. To više nije nešto neprepoznato, prepoznato je, ali neće da se ta situacija riješi”.

U Općoj bolnici, dakle, krivicu za aktuelno stanje adresiraju na Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, smatrajući da imaju uvjete za veću tranšu.

Odgovor je takav da nam sve priznaju što kažemo, pa onda to ne implementraju. Od 2011. ,gdje su nam priznata dva tima kirugije i ginekologije, internog, pedijatrije i anestezije, pa do svake godine u narativnom dijelu ugovora to piše, u financijskom se nažalost ne ispoštuje”.

JASMIN HUSETIĆ, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

“Stvarna statistika nam ukazuje na nešto drugo. Generalno, u posljednjih 10 godina imamo 35.000 osiguranika manje i obračun financijskih troškova govori nam drugačije, da se ne pojavljuje broj usluga kako to navode u Općoj bolnici Sanski Most”.

Opća bolnica u Sanskom Mostu pruža zdravstvene usluge tercijarnog nivoa za osiguranike ove i općine Ključ. U vezi sa funkcioniranjem ove ustanove, resorni ministar nije optimističan.

MURIS HALKIĆ, ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona

“Zamislite da ljekar ide u Sanski Most za mizernu platu, nema stimulacije i volje da se tamo zaposli. Pitanje je i kada će dobiti specijalizaciju jer to finansiraju zdravstvene ustanove. Bez dobre baze mladih ljekara ja sam pesimsta za i funkcionisanje te ustanove”.

U sanskoj bolnici kažu kako su proteklu godinu, ipak, uspješno okončali. Ponajviše zahvaljujući vlastitim odricanjima. Iz istih razloga zaposlenici ne dobijaju naknade za tople obroke i regrese i hrane se u zajedničkoj menzi.