Podrška struke “ČAROBNOJ KRAJINI” // Nuno Toromanović: Nešto slično na našim prostorima do sad nije organizirano, projekat je hvale vrijedan

Poznati bihaćki fotograf, začetnika moderne fotografije na ovim prostorima i jedan od najiskusnijih fotografa na USK

Gospodin Toromanović rijetko prihvata biti član komisija stručnog žirija na fotografskim takmičenjima.

Zašto je odlučio biti dio projekta “Čarobna Krajina”, projekta zastupnice u Skupštini USK, Ilde Alibegović, objasnio je kroz kritički osvrt na svom fb profilu kojega prenosimo u cijelosti.

“Kratki osvrt na završeni foto i literarni konkurs “Čarobna krajina”, iz ličnog ugla.
Hvale vrijedna inicijativa pokrenuta od strane koga drugog, nego naše vrijedne i neumorne Ilda Alibegović, bihaćkog Don Kihota, vječitog borca za kulturu i mijenjanje društvene svijesti mladih ljudi, a uz svesrdnu podršku Vlade USK, na čelu sa premijerom Ružnićem i Centrom za kulturu i turizam Cazin.
Iako većinu poziva u foto žirije i komisije generalno ne prihvatam, ne iz pretencioznosti ili nezainteresiranosti, već isključivo zbog prezauzetosti drugim poslovima u vrijeme organizacije ovakvih manifestacija i konkursa, poziv da budem predsjednik foto žirija u ovom slučaju sam rado prihvatio, jer je u pitanju nešto što do sada nije organizirano na ovim prostorima, a tim više što su uz mene u žiriju bile i moje drage kolege Sulejman Muratović i Samir Sinanović, fantastični fotografi, stručnjaci i ljudi od morala, koje izuzetno cijenim.
Od samog početka je sve bilo organizirano u profesionalnom i transparentnom tonu, tako da je bilo i za očekivati odziv i radove na nivou prezentiranih uslova.
Napomenuo bih da sam nakon objavljenih rezultata dobio nekolicinu poruka sa pitanjima tipa otkud da taj i taj osvoji prvo, drugo ili treće mjesto, zašto rad toga i toga nije zauzeo bolje mjesto itd.
Zato jer je jednoglasno odlučeno da su ova tri rada bolji od ostalih, u jednu ruku primus inter pares u odnosu na ostale radove te su se samim time i izdvojili i zaslužili da budu nagrađeni.
Na kraju, moramo imati na umu da je Krajina toliko marginalizirana od strane političkog Sarajeva, da nam ostaje jedino da se sami kroz umjetnost i kulturu borimo da je postavimo na pijedestal turističke ponude BiH, gdje i pripada, a bolji način promocije od ovoga ne postoji.
Ildi i organizacionom odboru još jednom čestitke, nadam se da će ovo sve prerasti u jednu tradicionalnu i internacionalnu priču, puno ozbiljnijeg tona, sa pravilima i kategorijama koje će svima omogućiti da iskažu svoj maksimum u umjetničkom izričaju te da svu priču dignemo na mnogo viši nivo.
Pišem ovako kasno jer jedino tad uhvatim vremena :).

Love & peace”