NA PODRUČJU USK SIPA PROVELA DVIJE ODVOJENE AKCIJE “MARKEC” I “NALOG” // Privremeno izuzimanje dokumentacije iz prostorija MUP-a USK

Prva aktivnost, kodnog naziva „Markec“, obavljena je samo u Bihaću, a otkrivena dokumentacija, izuzeta je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom F BiH…

Policijski službenici SIPA-e, odnosno državne Agencije za istrage i zaštitu, danas su, na području USK, izvršili dvije operativne akcije. Obje su izvršene po nalogu Općinskog suda u Bihaću i pod nadzorom kantonalnog Tužilaštva, a odnose se na privremeno izuzimanje dokumentacije iz prostorija MUP-a USK.

Prva aktivnost, kodnog naziva „Markec“, obavljena je samo u Bihaću, a otkrivena dokumentacija, izuzeta je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom F BiH. Ova dokumentacija, može poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, izjavila je glasnogovornica SIPA-e, Jelena Miovčić.

Prema njenim riječima, policijski službenici državne Agencije za istrage i zaštitu danas realizuju na području Bihaća još jednu operativnu akciju kodnog naziva „Nalog“, koja se odnosi na privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije, tačnije na području Bihaća i Bosanskog Petrovca, gdje policijski službenici državne Agencije za istrage i zaštitu, privremeno oduzimaju određenu dokumentaciju, koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja propisana Krivičnim zakonom FBiH.