KVALITETAN RAD I DOBRI REZULTATI // Ministarstvo privrede USK obezbijedilo finansijsku podršku za 247 obrtnika

U organizaciji Ministarstva privrede, nakon okončanog Javnog poziva za odabir korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja male privrede za 2022. godinu, za mjeru: “Poticaj obrtima” jučer je u sali Hotela Emporium u Bihaću, ministrica Samra Mehić sa korisnicima sredstava potpisala ugovore o dodjeli sredstava.

Ugovori su potpisani sa 247 korisnika sredstava koji su registrirani za obavljanje obrta, srodnih djelatnosti, domaća radinost i starih i tradicionalnih zanata, a koji su se našli na Konačnoj rang listi korisnika sredstava.

Ova finansijska podrška predstavlja vraćanje povjerenja obrtnika i privrednika u institucije, istakla je, prilikom današnjeg potpisivanja ugovora s obrtnicima, ministrica privrede USK, Samra Mehić.Ona je dodala da kada napravimo paralelu kada je raniji iznos za ovu namjenu iznosio 170 hiljada KM, da je prošle godine iznos bio 3 mil. KM, dok je ove godine iznos od 6 mil. KM, možemo reći da smo uspjeli i da je to velika pomoć privredi Unsko-sanskog kantona.


“Jako sam sretna što je ovo po prvi put i što sam ja tu, ali sam istovremeno i tužna što ovakvih primjera nije bilo i ranije, da nije bilo podrške prema našim privrednim i obretnim subjektima.”
, rekla je ministrica Mehić.

“Prvi put u 26 godina svoga poslovanja dobijam poticaj. Jako sam sretna i malo mi je neobičan osjećaj, jer niko nikad do sada nije nešto takvo uradio.”, rekla je nakon potpisivanja ugovora jedna od obrtnica.

Za danas je najavljen isti događaj ali sa privrednim subjektima i to 110 njih.

“Više od milion i 600 hiljada KM je samo obrtima kroz ovaj program podrške dislocirano. Sutra slijedi potpisivanje novih ugovora, već su neki iz turističko-ugostiteljskog sektora potpisali ugovore, već dobili sredstva na svoj račun. Uspjeli smo i ove godine, iako smo imali izazov s obzriom da nismo imali sredstava da sve aplikacije koje su potpuno ispunjavale uslove realiziramo. Uz pomoć cjelokupne Vlade USK, koja je podržala i ovaj put privredu, uspjeli smo i to.”, rekao je Nisvet Jusić dopredsjedavajući Skupštine USK, što je jasan pokazatelj i podrške Skupštine USK.

Projekt vrijedan pet miliona i 300 hiljada KM, značajno će pomoći opstanku onih, koji se sve teže nose sa zahtjevima i tempom današnjeg tržišta, ali i poskupljenjem repromaterijala.