Krajiški pčelari: Više meda ove godine, ali i viša cijena

Nakon nekoliko teških godina, pčelari u Bosni i Hercegovini ovogodišnju sezonu najavljuju plodonosnom, a cijena meda, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, ići će i do 25 maraka. Meda nikad više, a cijene astronomske, koje pčelari pravdaju porastom cijena repromaterijala na tržištu…

Prošla godina, zbog visokih temperatura nije išla na ruku poljoprivrednim proizvođačima. Tek rijetki su bilježili značajnije prinose. Naša sagovornica na ovu temu, Alma Mesić, pčelar iz Bosanske Krupe, kako kaže, obično radi jedno vrcanje meda godišnje i to u drugoj polovini ljeta. Međutim, ističe da je ova godina posebna.

Globalne ekonomske prilike uticale su na poskupljenje pčelarske opreme i repromaterijala, tako da će većina pčelara zbog porasta troškova, med prodavati skuplje nego prošle godine. Pčelari u Velikoj Kladuši, okupljeni u tamošnjem udruženju, donijeli su odluku da cijena prvog ovogodišnjeg meda ostaje na nivou prošlogodišnje, 20 maraka, ali, kestenov med koji će se vaditi za koji dan biti će 25 maraka.

Cijene su različite u cijeloj zemlji. Tako je preporuka bihaćkih pčelara da svoj slatki proizvod bez obzira na vrstu, prodaju po 25 maraka, što zasigurno neće naići na odobravanje građana koji su inače opterećeni porastom cijena svih drugih proizvoda.