KRAJINA // Radnici “Remusa” se mučnim protestima izborili i za trinaestu platu

Radnici firme “Remus” iz Sanskog Mosta vratili su se danas na posao nakon što su postigli dogovor s vlasnicima iz Austrije o povećanju ličnih primanja, te određenim uslovima rada.

Sporazumu su prethodili mučni pregovori, uz dosta nervoze, koja je kulminirala kada su vlasnici, nakon što radnici nisu željeli ući u hale da pregovaraju, tražili od njih da napuste krug preduzeća, što su radnici i učinili.

Ispred kapije firme proveli su više sati, tokom kojih su predstavnici vlasnika izlazili s više ponuda radnicima, pišu Nezavisne.

Naposlijetku, radnici su pristali na prijedlog kojim se definiše povećanje plata od 15 posto, isplata trinaeste plate u godini, plaćanje materijalnih troškova za prevoz, kao i na poboljšanje određenih uslova rada.

Podsjećamo da su radnici u protekli petak obustavili proizvodnju, tražeći veća primanja i bolje uslove rada.

Inače, pomenuta austrijska kompanija je proizvodni pogon u Sanskom Mostu otvorila prije petnaestak godina i u međuvremenu su najveći dio proizvodnje iz Austrije prebacili u ovaj grad.

Zapošljavaju oko 300 radnika, a preduzeće se bavi proizvodnjom auspuha za automobile i danas su, sa 30 miliona maraka godišnjeg prometa, lideri metaloprerađivačke proizvodnje u Unsko-sanskom kantonu.