Jačanje kapaciteta: MUP-u USK donirana dva terenska vozila

Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona danas su uručena dva terenska vozila. Donacija je dio opredjeljenja Ministarstva sigurnosti BiH da se jačaju kapaciteti lokalnih policija koje se suočavaju sa izazovom nezakonitih migracija i kontinuirane podrške Evropske unije policijskim agencijama u BiH u obavljanju aktivnosti na terenu.

Saša Kecman iz Ministarstva sigurnosti BiH je istakao da je Unsko-sanski kanton posljednjih godina bio pod najvećim pritiskom migranata i vrlo često pripadnici MUP-a pružaju podršku nadležnim institucijama u upravljanju migracijama na teško pristupačnim terenima i lokacijama.

Stoga će ova vozila biti od velike pomoći policiji Ključu i Bihaću u budućem radu, naglasio je Kecman.

Na primopredaji u Bihaću prisustvovao je ministar MUP-a USK Nermin Kljajić, Simone Guerrini iz Delegacije Evropske unije u BiH kao donatora i IOM-a, koji je implementirao ovaj projekat.

U protekom periodu, uz koordinaciju Ministarstva sigurnosti BiH i finansijsku podršku Evropske unije, osigurana su terenska i višenamjenska vozila i za MUP-ove Zapadnohercegovačkog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ministarstvo sigurnosti BiH će uz pomoć partnerskih institucija nastaviti da podržava rad lokalnih zajednica, a posebno u oblasti jačanja sigurnosti. Kecman je istakao da je u proteklom periodu napravljen značajan iskorak u ovoj oblasti, te da je unaprijeđen sistem upravljanja migracijama, što je rezultiralo i značajnim smanjenjem broja migranata u BiH.

Zahvaljujući tome popravljena je sigurnosna i humanitarna situacija u USK, gdje su migrant izmješteni iz naseljenih mjesta u prihvatne centre. Uz zatvaranje Sedre u prošloj godini, zbog povoljne situacije nedavno je Ministarstvo sigurnosti zatvorilo i prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši.