U cazinskoj Poslovnoj zoni Ratkovac uskoro posao za 800 radnika

U izgradnju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu do sada je uloženo oko pet miliona maraka, a namjera je privlačenje stranih i domaćih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Prvi investitor u Poslovnu zonu Ratkovac ušao je 2019. godine i počeo sa proizvodnjom. To je bila njemačka firma koja proizvodi pločasti namještaj. U Poslovnoj zoni nalaze se još tri firme koje su otkupile zemljište i pripremaju se za izgradnju proizvodnih objekata. Radi se o značajnim investicijama koje predvodi ASTA Energy Transmission Components, koja je u vlasništvu austrijske kompanije. Svoje pogone gradi i firma iz Nizozemske, a još pet firmi su u postupku kupovine zemljišta u Poslovnoj zoni. To su firme koje pripadaju drvnoj i metalnoj industriji, a svoje pogone otvaraju i tekstilne firme – kazao je za Faktor Admir Pjanić, koordinator za izgradnju Poslovne zone Ratkovac Gradske uprave Cazina.

U Poslovnoj zoni Ratkovac ima i domaćih firmi koje će se baviti proizvodnjom za metalnu industriju i proizvodnji stiropora. Kada počnu raditi sve firme koje je nabrojao Pjanić, posao će dobiti od 700 do 800 radnika, a sada ih radi oko stotinu u firmama koje su počele sa proizvodnjom.

– Gradska uprava Cazina investitorima u Poslovnoj zoni Ratkovac subvencira u pedesetpostotnom iznosu naknadu za uređenje građevinskog zemljišta i rente. Investitori ne plaćaju administrativne takse, niti priključke na vodu i kanalizaciju i to sve plaća Grad Cazin, pa čak tri godine u stopostotnom iznosu subvencionira se komunalna taksa za istaknutu firmu – ističe Pjanić.

Prema njegovim riječima, investicija austrijske firme ASTA Energy Transmission Components teška je 23 miliona maraka i u junu će početi sa izgradnjom proizvodne hale. Austrijska firma bavi se proizvodnjom namotaja za tranfsormatore, generatore i različite tipove motora, a konkretno, u Cazinu će se proizvoditi dijelovi za autoindustriju. Za izgradnju proizvodnih kapaciteta od Grada Cazina kupili su oko 50 duluma zemljišta i nekretnina u Poslovnoj zoni Ratkovac, a vrijednost ove kupovine iznosi 580.000 KM.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević ovih je dana potpisao ugovor sa domaćom firmom Civić o kupoprodaji parcele u okviru Poslovne zone Ratkovac površine 9.500 kvadratnih metara.

To će biti investicija vrijedna više od pet miliona maraka. Osnovna djelatnost kompanije Civić je proizvodnja građevinske limarije i galanterije, lima u obliku crijepa i krovno-fasadnih profiliranih limova te metalnih konstrukcija. Proizvode i sisteme za odvod oborinskih voda kao i mašine za izradu beskonačnih oluka te odvodnih cijevi kao i stiropor.