U BIHAĆU PERFORMANSOM ODATA POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI

Više stotina biciklista, motorista, sportista, građana i predstavnica Udruženja Iskra su performansom na stadionu NK Jedinstvo u Bihaću u kojem su tijelima formirali broj 8.372 i Cvijet Srebrenice odali počast žrtvama srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj performans izvodi se već osam godina, a u njemu učestvuju svi koji iz Bihaća idu ka Srebrenici da klanjaju dženazu.

Imamo 8.372 razloga da činimo aktivnosti slične ovoj da bismo se sjetili žrtava Srebrenice, ali ne samo Srebrenice nego i Bratunca i Vlasenice, ali i da bismo poslali poruku i majkama i djeci da nisu same, da je Krajina i ovaj put s njima – kaže Elvir Muslić, predsjednik Planinarskog društva Horizont iz Bihaća, koje je organizator performansa.

Više od 200 žena, obučenih u bijelo, svojim tijelima pravilo je Cvijet Srebrenice i na simboličan način odalo počast ubijenim Srebreničanima i iskazalo suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Naša je želja da odamo počast žrtvama da se nikada ne zaboravi. Tokom godine imamo brojne edukacije, a na društvenim mrežama upravo ova ima najviše pregleda što potvrđuje njen značaj. Iako je teško bilo formirati cvijet sa 11 latica, mi smo ponosne da smo uspjele. Sve učesnice kažu da se osjećaji kada stoje u bijelom, boji koja simbolizira šehida, ne mogu opisati riječima – govori Zineta Horozović, koja je jedan od organizatora događaja.

Upravo to kaže i Maja Džafić, magistrica historije iz Bihaća koja je sa sestrom i kćerkom učestvovala u performansu.

Od 2015. godine učestvujem u ovom simboličnom događaju i rado se odazovem pozivu organizatora. Svake godine ovaj, sad već tradicionalni, performans je sve masovniji, a time i emotivniji. Na ovaj način svaka žena u bijelom koja postaje dio tužnog cvijeta, ali i ostali građani koji stoje u broju 8.372, šalju poruku da nisu zaboravili Srebrenicu i da je Srebrenica u srcu svih Bišćana – istakla je Džafić.

Iz Bihaća put Srebrenice sutra kreće 45 maratonaca. U petak će im se na putu do Srebrenice priključiti i više stotina biciklista iz Bihaća, ali i iz inozemstva koji su u Bosnu i Hercegovinu došli kako bi vozili maraton, a potom klanjali dženazu 11. jula u Srebrenici u Potočarima.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.