Predsjednik Naroda i pravde u USK osuđen na tri godine zatvora

Kantonalni sud u Bihaću objavio je prvostepenu presudu kojom je predsjednik stranke Narod i pravda u Unsko-sanskom kantonu Halil Bajramović proglašen krivim za krivično djelo obmana pri davanju kredita.

Prema saopćenju Kantonalnog suda u Bihaću, optuženi Halil Bajramović proglašen je krivim da je počinio krivično djelo Obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Nasuprot tome, Halil Bajramović je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 2. u vezi sa stavom 1.

Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, dok se optužba odbija za krivično djelo Podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. a u vezi sa članom 32. Krivičnog zakona Federcije Bosne i Hercegovine.

Optuženi Halil Bajramović kao podstrekač i Rifet Alibabić kao izvršilac oslobođeni su i od optužbe da su počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. u vezi sa članom 32. stav 1. i 54. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, optuženi Rifet Alibabić, Sanel Havić i Halil Bajramović oslobođeni su i od optužbe da su kao pomagači počinili krivično djelo Oštećenje povjerioca iz člana 246. stav 2. a u vezi sa članom 33. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

“Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka iste”, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.