IZBORI ZA SAVJETE MZ // Promjene na lokalnom nivou u Bihaću

Pravila za izbore u mjesnim zajednicama zbog otvorenih lista bolja su od općih izbornih pravila

U subotu i nedjelju u Bihaću su održani izbori za savjete u mjesnim zajednicama koji su prvi pokazatelj raspoloženja biračkog tijela uoči općih izbora ove godine.

– Praksa je uvijek bila da političke stranke kandiduju ljude za savjete mjesnih zajednica, pokušavajući tako na nivou baze uspostaviti svoju partijsku infrastrukturu. Ali, bez obzira na to kojim strankama pripadali obično građani prepoznaju, pa biraju one koje i poštuju, a koji će raditi za interese svojih mjesnih zajednica, kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Gradonačelnikova stranka Pomak založila se za depolitizaciju mjesnih zajednica i jačanje građanskog aktivizma na lokalnom nivou, podržavajući građanske liste i nezavisne kandidate.

– Ono što je vidljivo po odazivu jeste da je sve manji broj ljudi po bihaćkim mjesnim zajednicama. U principu, regularno je prošlo sve, mi smo zadovoljni, rekao je predsjednik bihaćkog SDP-a Adnan Habibija.

U njegovoj stranci naglašavaju da su određene mjesne zajednice infrastrukturno i po javnoj higijeni zapuštenije od drugih.

– Mi ćemo kao stranka zahtijevati da se problemi u takvim MZ rješavaju. MZ su ključna jedinica, u njima se odvija život grada, afalt, vodu i struju svako mora da ima u 21. vijeku, a još se bavimo tim stvarima. Izbori su prošli, a s obzirom na to da su u MZ otvorene liste, teško je na tim temeljima išta prognozirati za opće izbore. Ali, ovako je bolje da građani u mjesnim zajednicama biraju one koji će raditi za njih, a sporedno je ko je u kojoj stranci, kazao je Habibija.