Grad Bihać dodijelio plakete braniocima- oslobodiocima grada

Povodom Dana branilaca održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene plakete istaknutim braniocima. Plaketu branilaca oslobodilaca je dobilo 45 pripadnika bihaćkih brigada koji su dali poseban doprinos u prvim danima rata, ali kasnije do konačnog oslobođenja. Ratni komandanti Hamdija Abdić i Franjo Grgić su u svojim obraćanjima podsjetili na jedan od najvažnijih dana u odbrani grada, 16. juni ‘92. godine kada su branioci uspjeli već u prvom napadu na grad zaplijeniti neprijateljski tenk i ‘pragu’, te odbiti pješački napad koji je za cilj imao zauzimanje Bihaća…
„Ovaj datum je bio presudni trenutak u odbrani grada tokom svih 1201 dana opsade. Tada su, branioci agresoru pokazali da Bihać nikada neće biti osvojen i da će ovaj kraj i narod biti nezaobilazan faktor u oslobađanju države BiH“, kazao je Abdić.

“Ovaj dan nakon 30 godina budi posebne emocije, budi tugu i radost. Tugu jer danas sa nama nisu brojni branitelji ovog grada, a radost što imamo državu za koju smo se borili a mnogi dali za nju i svoje živote i dijelove tijela. Herojstvo i odlučnost branilaca Bihaća inspiracija su i današnjim generacijama koje se u miru bore za bolji Bihać, za bolje sutra. Siguran sam da će nove mlade generacije pronaći put da nam država BiH, USK-a i grad Bihać budu još snažniji i bolji” – kazao je Jasmin Stambolija, savjetnik bihaćkog gradonačelnika.

Posebno emotivno za ratnu mladost u publici bilo je izvođenje patriotskih pjesama koje su podsjetnik na godine ponosa i slave, borbe za opstanak, optimizma i vjere u pobjedu.