Bihać: Platili stanove, sada strahuju da će biti izbačeni na ulicu

Dugogodišnju borbu za svoja prava vode vlasnici oko 40 stanova iz Bihaća. Strahuju da će biti izbačeni na ulicu jer ne žele platiti dodatnih 15 posto na ugovorene cijene.

Prije 12 godina Sanela Aldžić Mahmić i njena porodica kupili su dva stana u novoizgrađenoj zgradi u Ulici Zaima Imamovića u Bihaću. Iako su isplatili ugovorenu cjenu, stanovi su još uvijek pod hipotekom, a sad i Agencija iQR, koja je preuzela obaveze hipotekarnog kredita, od njih traži dodatnih 15 posto na ugovorenu cijenu.

“Stan imamo na sebi, naš vlasnički list je na nama, imamo teret hipoteke i sad traže da platimo još 15 posto na tu ukupnu cijenu. Naš stan nije 100 posto plaćen nego bi onda bio 115 posto po njihovim. Mi pare nemamo”, kaže Sanela.

Godine 2008. firma BH Invest započela je aktivnosti na prodaji stanova u zgradi u ulici Zaima Imamovića te je podignut i hipotekarni kredit od lizing društva Hypo Alpe-Adria Leassinga, a kao hipotekarni zalog je bila zgrada u izgradnji. Prema riječima stanara sa firmom BH Invest je ugovoreno da će se u roku od 30 do 60 dana obezbijediti brisovnice za brisanje tereta na kupljenim stanovima nakon uplate po ugovoru. Međutim, oko 40 stanova nikad nije dobilo brisovnicu iako su isplatili ugovorenu cijenu.

“U tom etažiranju se javili problemi, gdje je došlo do etažiranja i ljudi žele da se upišu kao vlasnici, jer u njihovim ugovorima BH Invest je uzeo obavezu da će on da im ishoduje brisovne dozvole”, pojašnjava stanar Edvin Bolić.

Firma BH Invest trenutno je u stečajnom postupku, a sve obaveze u ovom slučaju na kraju je preuzela Agencija iQR, koja sada od vlasnika stanova traži dodatna sredstva. Kontaktirali smo ih da bismo došli do odgovora, no oni pred kamere nisu željeli. U pisanom odgovoru iz iQR-a kažu:

“Uvažavajući problematiku kupaca stanova firme u stečaju, izašli smo sa prijedlogom vansudskog rješenja prema modelu u kojem bi iQR d.o.o. snosio 85% a kupci stanova 15% štete nastale stečajem firme BH Invest d.o.o. Bihać. Ovaj model je odbijen te jedino preostaje sudsko rješavanje problematike.”

“Imali smo sastanak sa Agencijom iQR koja je preuzela dugovanja od HETA-e. Koja je nama predložila da mi koji smo isplatili stanove u cijelosti doplatimo njima još 15 posto na taj iznos. Mi na to nismo pristali”, navodi stanarka Azra Mahmutović.

Ovaj slučaj vijećnik Adnan Lipovača je iznio pred Gradsko vijeće Bihać.

“I ono što je jako dobro, što je pozitivno da je gradonačelnik oformio tim iz kabineta gdje će u narednoj sedmici primiti predstavnike stanara i mi ćemo zajedno s njima ići prema višim nivoima vlasti i tražiti riješavanje njihovih problema.”

Stečajna upraviteljica Izeta Selimović nije željela stati pred kamere jer je stečajni postupak nad firmom BH Invest u toku, a pokrenut je 2018. godine. Stanari odbijaju platiti dodatnih 15 posto na već plaćene stanove i pitaju se da li će nakon 12 godina morati iz svojih stanova na ulicu.

federalna.ba