Stiže “Zuck Bucks”: Meta će kreirati vlastitu virtuelnu valutu

Iako je kompanija Meta odustala od svoje kriptovalute Diem, čini se da će se ipak pojaviti virtuelna valuta koja se trenutno interno naziva “Zuck Bucks”.

Kako piše Financial Times, matična kompanija Facebooka i Instagrama priprema virtuelnu valutu koju uposlenici nazivaju Zuck Bucks očigledno po osnivaču i direktoru Marku Zuckerbergu. No, ne radi se o kriptovaluti, nego o in-app tokenima koje bi kontrolisala kompanija, nešto slično što se koristi u gaming aplikacijama poput valute Robux u popularnoj dječijoj igri Roblox. Upravo je Roblox napravo ogroman biznis s Robuxom, a Meta želi nešto slično na svojoj platformi.

U Meti se nisu u potpunosti distancirali od blokchain proizvoda, jer kompanija također želi postavljati i dijeliti NFT na Facebooku. Financial Times navodi da je plan kompanije lanisirati pilot sredinom maja, a nedugo nakon toga će omogućiti testiranje članstva Facebook grupa baziranih na NFT vlasništvu.

Najavljeni su i neki NFT planovi kompanije Meta za Facebook i Instagram u januaru, a Zuckerberg je najavio u martu da NFT dolazi na Instagram.

Osim toga, Meta istražuje “društvene tokene” ili “reputacijske tokene” koji bi se mogli izdavati kao nagrade za značajni doprinos Facebook grupama. Kompanija također razmišlja o tradicionalnim finansijskim uslugama kao što su pozajmice za male biznise.