Instagram će omogućiti odgovor na direktne poruke iz feeda

Instagram često uvodi nove mogućnosti i opcije, a one se sada odnose i na slanje direktnih poruka putem ove platforme.

Najkorisnija nova opcija je brzi odgovor na direktnu poruku direktno iz feeda bez potrebe za ulaskom u inbox i gubljenja sadržaja koji je bio u feedu.

Također, tu su nove opcije dijeljenja, kao i mogućnost slanja previewa pjesama te provođenje anketa u grupnim chatovima.

Šef platforme Adam Mosseri je najavio namjeru Instagrama da se fokusira na direktne poruke ove godine u videu objavljenom krajem decembra.

“Razmjena poruka je jedan od primarnih načina, odnosno priparni način za povezivanje ljudi online. Instagram treba prihvatiti činjenicu da su poruke primarna forma komunikacije”, kazao je Mossari.

Preview pjesama će ponuditi kratke klipove od 30 sekundi i to zahvaljujući integraciji Appleovih i Amazonovih muzičkih streaming servisa, dok podrška za Spotify dolazi uskoro.

Također, tu je novi meni kojem se pristupa iz glavnog feeda Instagrama dužim pritiskom da dugme share, a koji omogućava brzo dijeljenje posta sa četiri najbliža prijatelja.

Ostale mogućnosti približavaju DM poruke Instagrama onome što već nudi Facebook Messenger, a to ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom da kompanija radi na tome da ove dvije chat platforme budu cross-kompatibilne.

Instagram dodaje sličan red profilnih fotografuja u vrh svog inboxa kako bi pokazao koji su kontakti trenutno online, a također usvaja u Messengerove ankete.

Messengerova nova prečica za “tiho” slanje oporuka bez stvaranja notifikacija kontaktima također stiže na Instagram u formi nove @silent komande.

Iz Instagrama kažu da je većina noviteta sada dostupna globalno, dok će dijeljenje muzike početi stizati do korisnika od danas.

Nažalost, platforma u Evropi neće moći ponuditi opcije @silent, ankete ili prikazati ko je online na vrhu inboxa, a razlog su zakoni u regiji.