Google izdao hitno upozorenje za sve korisnike Chroma

Google je poslao upozorenje svim korisnicima pretraživača Google Chrome. Pronađeno je i potvrđeno devet visokorizičnih ranjivosti, uz još 11 nepravilnosti.

Ocijenili su da je došlo do čak ukupno 20 hakova Google Chroma i poslali su upozorenje svim korisnicima, a njih je 2,65 milijardi. Potvrdili su da će preuzeti sve mjere sigurnosti kako bi zaštitili Chrome i svoje korisnike.

Prema Googleovim podacima, UAF (Use after free) exploit, pogodio je Google Chrome prošlog mjeseca više od 10 puta. Nulti-dan UAF otkriven je ovog mjeseca a najnovije ranjivosti čine još 3 visokocijenjena napada.

Zastupljena je i “Heap buffer overflow” (prenatrpavanje bafera) exploit, koji je odgovoran za nekoliko visokorizičnih prijetnji, ovog mjeseca. Memorija hrpe standardno sadrži programske podatke. Sa prelijevanjem, kritične strukture podataka mogu biti prepisane, što ih čini pogodnom metom za napade.

Google je omogućio ažuriranje za Chrome, verziju 95.0.4638.54.

Da biste provjerili da li ste zaštićeni, idite na Settings > Help > About Google Chrome. Ako se vaša Chrome verzija slaže sa brojem ove verzije ili većim brojem, možete da odahnete. Pošto će uvođenje ove update verzije biti postepeno, možda se neće moći zaštititi odmah. U tom slučaju, treba da se redovno provjerava da li je nova verzija dostupna za vaš pregledač.