Android će “arhivirati” aplikacije kako bi oslobodio memoriju na uređaju

Kompanija Google razvija alat koji će omogućiti “arhiviranje” određenih aplikacija kako bi se oslobodio prostor, odnosno memorija na uređaju.

Iz Googlea su najavili da će svaka aplikacija s opcijom arhiviranja omogućiti djelomično deinstaliranje, tako da će ona biti smanjena do 60 posto bez da se potpuno ukloni s uređaja.

Ovo će omogućiti novi APK (Android Package) koji inače omogućava funkcionisanje aplikacije na uređaju. Arhivirani APK je mnogo manji te čuva sve podatke dok ih korisnik ne odluči vratiti, a potom se aplikacija vraća u svoju originalnu veličinu.

Funkcija će biti dostupna developerima dolaskom Bundletoola 1.10, no neće biti u funkciji dok je Google ne omogući svima nešto kasnije ove godine.

Kako će se funkcija prezentirati na Androidu, zasad nije poznato. Moguće je da će biti prikazana uz opciju deinstalacije nakon dugog pritiska na ikonicu aplikacije, ali jedno je sigurno, bit će korisna svima koji imaju mnogo instaliranih aplikacija na uređaju koje rijetko ili nikako ne koriste, ali ih se ipak ne žele odreći.

Na ovaj način će ih moći zadržati, ali istovremeno osloboditi dodatnu memoriju. Arhiviranje i vraćanje aplikacije će biti brži proces od reinstalacije, a potrošnja mobilnih podataka će također biti manja kada Wi-Fi nije dostupan.