U Beogradu Svečano otvoreno SP u atletici

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici svečano je otvoreno danas u Beogradskoj areni.

Takmičenje je otvorenim proglasio predsjednik Organizacionog komiteta šampionata Slobodan Branković, a prigodne govore održali su predsjednik Srpskog atletskog saveza Veselin Јevrosimović i prvi čovjek Svetske atletike Sebastijan Kou.

Јevrosimović je istakao ponos što su Beograd i Srbija domaćini najboljim svjetskim atletičarima, zahvalio se svima koji su pomogli da elita svjetske atletike bude u Areni i poslao snažnu poruku mira.

“Nadam se da ćete uživati gledajući nadmetanje i da će srpski atletičari pokazati da su u samom vrhu. Sportska borilišta treba da budu jedina borilišta gdje će se voditi borbe. Upućujem molbu svima, da vide sav besmisao ratnih sukoba, a borbe prepuste sportistima”, rekao je između ostalog Јevrosimović.

Kou je istakao da je srećan što su se u Beogradu skupili sportisti iz cijelog sveta, ne samo da pokažu svoje umjeće, nego i da pokažu koliko sport može da nas poveže u ovom teškom vremenu.

“Hvala svima koji su došli ovdje. Hvala predsjedniku Srpskog saveza Veselinu Јevrosimoviću, njegova je vizija bila ta koja nas je vodila i zbog koje ćemo gledati prvenstvo u Beogradu, hvala i Slobodanu Brankoviću, organizatorima i ostalim subjektima, a naročito političkom liderstvu, premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji pomažu ovaj sport u Srbiji, a koji je imao toliko tradicije. Srećan sam što sam ovdje, na ceremoniji otvaranja, u ovom divnom gradu”, izjavio je čuveni Britanac.

Prethodno su prepodne već održane kvalifikacije u pojedinim disciplinama, a svakako najvažniji za srpski tim je plasman Boška Kijanovića u polufinale trke na 400 metara.

Milana Tirnanić na 60 metara, Maja Chirić na 400 metara i Elzan Bibić na 3.000 metara nisu uspeli.

Kijanović od 18.35 nastupa u polufinalu, a Lazar Anić od 19.05 učestvuje u finalu u skoku udalj.

Na šampionatu svijeta u Beogradu učestvuje 680 atletičara iz 137 zemalja.