ŠANSA ZA KLUB IZ KRAJINE // Šokantna odluka bh. kluba: NK Iskra Bugojno odustaje od liderske pozicije i ulaska u Prvu ligu FBiH

Federalni drugoligaš NK Iskra Bugojno odlučio je obustaviti pripreme za ulazak u Prvu ligu FBiH.

To je danas saopštio predsjednik ovog kluba Davor Ivoš koji je rekao da nije u mogućnosti snositi sve troškove za nastupe u Prvoj ligi FBiH.

“Kao predsjednik uprave NK Iskra donio sam prisilnu odluku da naša Iskra nažalost i sljedeću takmičarsku sezonu ostane dio druge lige i da se obustave napori za ulazak u Prvu ligu FBiH. Kao predsjednik Upravnog odbora uččinio sam sve što je bilo u mogućnostima da naša Iskra iduću sezonu bude dio Prve lige FBiH i kao što naši rezultati pokazuju strušni štab i igrači su odradili fantastičan posao i sa današnjim danom stoje na vrhu tabele kao nositelj najviše bodova i nizom pobjeđenih utakmica koji se zadugo nije desio u našoj Iskri, a sve to kroz zajednički napor u kojem smo stali jedni uz druge u istinitoj želji za napretkom i opstankom naše Iskre.

“Kao što sam u svom zadnjem saopštenju izjavio, tako sad još jednom ponavljam da kao pojedinac nisam u mogućnosti snositi sve troškove kako bi uopšte bili u mogućnosti za napredak u Prvu ligu FBiH. Do kraja ove takmičarske sezone preostalo je još malo vremena kako bi završili sve potrebne aktivnosti za taj dugo očekivani veliki korak naprijed. Kao predsjednik uprave sam se angažovao da se naša Iskra stabilizira te da financijski se rastereti od obaveza iz prošlosti, a isto tako da kroz svoje funkcionisanje ne dolazi više u financijske poteškoće, respektivno da se ne stvaraju dugovanja i obaveze, i zato sam kroz razne svoje donacije pomagao u plaćanju izgradnje infrastrukture, a i funkcionisanja samog kluba.

“Za napredak u Prvu ligu potrebno je bilo napraviti stabilan plan i dogovor sa našom Općinom, a i jasno precizirati način financiranja takmičenja u Prvoj ligi kako bi uprava bila u mogućnosti pripremiti ostatak potrebnih sredstava. Nažalost, uz sve moje napore i upozorenja da je urgentno potrebno donijeti odluke načina financiranja, a i završetka sanacije infrastrukture i nadogranje infrastrukture, do današnjg dana nemamo ni otpočete dogovore sa našom Općinom iako bi do sada već trebali imati završnu financijsku konstrukciju kako bi uprava savjesno mogla odraditi svoj dio obaveza i pripremiti sve što je potrebno za ulazak u Prvu ligu FBiH”, navodi se, između ostalog, u saopštenju predsjednika Iskre Bugojno.

NK Iskra nakon 21 odigranog kola zauzima prvu poziciju u Drugoj ligi FBiH ‘Zapad’ i ima 50 osvojenih bodova, tri više od drugoplasiranog Rudara.

No, sama činjenica da klub uprkos tome odustaje od prve pozicije i plasmana u Prvu ligu FBiH, dovoljno govori o cjelokupnoj situaciji i problemima sa kojima se uprava ovog kluba suočava.

Ovo je priliga za klub iz Unsko-sanskog kantona, te ukoliko Jedinstvo iz Bihaća izbori opstanak u Prvoj ligi FBiH, USK bi mogao imati dva predstavnika u Prvoj ligi FBiH. Naime, Rudar iz Kamengrada, trenutno se nalazi na drugoj poziciji iza Iskre iz Bugojna sa 47 osvojenih bodova ispred NK Kiseljak koji ima 35.