Ko je Edin Terzić koji je danas postao novi trener Borussije Dortmund

Fudbalski klub Borussia Dortmund imenovao je Edina Terzića za glavnog trenera uz trogodišnji ugovor, potvrđeno je u ponedjeljak iz ovog njemačkog kluba.

“Do sada su mnogi ljudi vjerojatno bili svjesni posebne važnosti koju BVB ima u mom životu. Zato bih želio izraziti iskrenu zahvalnost Akiju Watzkeu, Michaelu Zorcu i Sebastianu Kehlu na velikom povjerenju koje su mi ukazali i što su mi dali ovu veliku odgovornost”, rekao je Terzić (39).

Dodao je da će svaki dan činiti sve da ekipa i klub budu uspješni.

Fudbalski klub Borussia Dortmund raskinuo je ugovor s dosadašnjim trenerom Marcom Roseom u petak.

Terzić, koji će zamijeniti Rosea, potpisaće u utorak ugovor koji će trajati do kraja juna 2025. godine.

Edin Terzić rođen je u Mendenu, u Njemačkoj 30. oktobra 1982. godine. Njegov otac je iz Donjeg Vakufa, a majka iz Osijeka. Terzić ima državljanstvo Hrvatske i Njemačke u kojoj je rođen.

Kroz fudbalsku karijeru igrao je za niželigaše SF Oestrich-Iserlohn, SC Westfalia Herne, SG Wattenscheid 09, BV Cloppenburg i Borussiju Dröschede. Već 2013. godine, kao mlad igrač, završio je fudbalsku karijeru i posvetio se trenerskoj karijeri.

Bio je skaut u Borussiji Dortmund, a zatim i pomoćnik u mlađim selekcijama. Bio je šef stručnog štaba U16 selekcije Borussije Dortmund, a onda i pomoćnik Slavenu Biliću u Bešiktašu i West Ham Unitedu od 2015. do 2017. godine. Nakon toga dolazi u Havreov stručni štab u Borussiju.