Džanan Musa je zvanično novi košarkaš Real Madrida

Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac Džanan Musa je postao novi igrač slavnog Real Madrida s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

Dvadesettrogodišnji Musa je u prošloj sezoni briljirao u dresu Breogana, te je osvojio titulu najkorisnijeg igrača (MVP) španskog prvenstva, što je bila najbolja preporuka najvećem evropskom klubu da ga dovede u svoje redove.

Čelnici desetostrukog prvaka Evrope su odlučili angažovati Musu, a to je bio poziv koji se ne odbija, te je reprezentativac Bosne i Hercegovine od danas i službeno postao član Kraljevskog kluba.

Musa je odabrao nositi na dresu broj 31.

Musa je košarku počeo trenirati u ekipi Bosna XXL, a potom je prešao u redove sarajevskog Koša. U inostranstvo je otišao sa samo 15 godina i to u Cedevitu gdje je upisao i debi u seniorskoj konkurenciji.

Na NBA draftu 2018. ga je 29. pickom birao Brooklyn za koji je ukupno nastupio 54 puta, a uporedo je igrao i za filijalu Netsa u G Ligi, ekipu Long Island Netsa.

Krajem 2020. godine je postao član Detroita, no nakon što nije debitovao za njih odlučio se vratiti u Evropu i potpisao za Efes početkom 2021. godine, te je sa njima osvojio Euroligu i tursko prvenstvo.

Proteklu sezonu je proveo u španskom Breoganu i završio sa najvišim indeksom korisnosti (23,1) u španskoj ligi, te prosjekom od 20,1 poena, također najboljim u cijeloj ligi.

Musa je također ostvarivao 5,1 skokova, 3,1 asistenciju i 1,1 ukradenu loptu po susretu. Osim toga, bio je na vrhu liste lige po broju pretrpljenih prekršaja (6,5) i izvedenih slobodnih bacanja (6,0) po susretu.