Toplotni valovi i snijeg: Šta se dešava sa klimom na Antarktiku?

U proteklom mjesecu Antarktik su pogodile rekordno visoke temperature i neobično velike količine snijega koje su pale u pojedinim regijama. Ovakve ekstremne pojave postavile su pred naučnike mnogo pitanja, a malo odgovora.

Led koji pokriva Antarktičko more je prošli mjesec bio 26 posto ispod prosjeka. To je, ako se gleda historija, drugo najmanje prostiranje leda ikad zabilježeno.

Po pitanju temperature istočni Antarktik je prošlog mjeseca pretrpio svojevrsni toplotni val kada se temperatura podigla do minus 11,5 stepeni celzija, što je daleko toplije od prosjeka koji na ovom području iznosi oko minus 55 stepeni.

Concordia istraživačka stanica se nalazi oko hiljadu kilometara od mora i na tri hiljade metara nadmorske visine te je okružena dubokom ledenom pustinjom. Polovinom marta to se promjenilo. Osim što je temperatura dosegla historijski rekord od minus 11,5 stepeni, palo je oko 10 centimetara snijega što je više nego što padne u toku čitave godine.

“Za ovu epizodu mogli smo si priuštiti da izađemo puno lakše odjeveni, otkrivajući svoja lica i jednostavno odjevnuvši majicu dugih rukava sa dobrim flisom na vrhu i to je bilo dovoljno da ostanemo vani jako dugo. To je zaista nemoguće u normalnim uslovima u martu,” opisao je svoje iskustvo Julien Witwicky istraživač na Concordiji.

Naučnici objašnjavaju da su veće količine snijega koje padaju na Antarktiku posljedica globalnog zagrijevanja. Kada se atmosfera zagrije ona može da sadrži više vlage, a više vlage znači i više snijega, prenosi Euronews.

Inače, mart 2022. godine je bio za 0,39 stepeni topliji od svjetskog prosjeka u periodu 1991. – 2020. godine što ga je učinilo petim najtoplijim zabilježenim martom na globalnom nivou. Ipak, u Evropi je prosječna temperatura bila za 0,43 stepena niža što je mart 2022. godine učinilo trećim najhladnijim u proteklih deset godina.