Sumatranski nosorog rođen u Indoneziji je nada za spas vrste

Ekstremno rijetki sumatranski nosorog rođen je u utočištu u Indoneziji, saopćile su lokalne vlasti.

Rođenje sumatranskog nosoroga smatra se velikim uspjehom za napore aktivista koji se bore za očuvanje kritično ugrožene životinjske vrste i sprečavanje njenog izumiranja.

Riječ je o ženki sumatranskog nosoroga koja je rođena u Nacionalnom parku Way Kambas u sumatranskoj provinciji Lampung 24. marta, potvrdilo je indonezijsko ministarstvo okoliša.

“Rođenje sumatranskog nosoroga je dobra vijest u vrijeme napora indonezijske vlade i njenih partnera u svrhu povećanja populacije ovih životinja”, poručili su zvaničnici.

Sumatranski nosorozi su najmanja vrsta nosoroga koja je nekada u velikom broju živjela u jugoistočnom dijelu Azije, no sada se nalazi samo u malim “džepovima” indonezijskog sjevernog otoka Sumatre i indonezijskog Bornea.

Trenutno je preostalo svega 80 jedinki sumatranskog nosoroga.

Posljednji malezijski sumatranski nosorog uginuo je 2019. godine u utočištu u Borneu. Ova vrsta je proglašena izumrlom u Maleziji 2015. godine, no uginuće ženke Iman je značilo da je vrsta u potpunosti nestala.

Mladunče rođeno u Indoneziji prošle godine povećalo je broj sumatranskih nosoroga u utočištu na osam. Trudnoća nije bila lagan proces jer je majka Rosa ranije izgubila osam trudnoća, a otac Andatu je bio prvi nosorog koji je rođen u zatočeništvu u Indoneziji.

Program razmnožavanja u sumatranskom utočištu jedino je mjesto u zemlji gdje se nosorozi mogu prirodno razmnožavati uz pomoć tehnologije i ekspertize.

Cilj programa je očuvanje sumatranskih nosoroga i povećanje njihove populacije kako bi jodnog dana mogli biti vraćeni u divljinu.

Mnogi su faktori negativno utjecali na nosoroge, a jedan od njih je krivolov zbog njihovih rogova koji se koriste za sastojke u tradicionalnoj azijskoj medicini. Razlog je i smanjenje staništa te ljudski utjecaj na okolinu zbog kojeg se nosorozi ne okupljaju i ne razmnožavaju.

Bez intervencije i pomoći sumatranski nosorozi će nestati za nekoliko stoljeća.

Na svijetu trenutno postoji samo pet preživjelih vrsta nosoroga i sve su ugrožene. Neke pod vrste su već nestale.