ZBOG MANJKA OVOG VITAMINA, PRITISAK VAM SKAČE KAO LUD: U jednom slučaju, može biti FATALNO

Naučnici su otkrili vezu između visokog krvnog pritiska i nedostatka jednog od vitamina. Ispostavilo se da za drastične skokove pritiska nije uvijek krivo loše vreme, stres kod kuće ili na poslu, ili loša ishrana.

Saznajte kako nedostatak vitamina D utiče na porast krvnog pritiska.

Naučnici su otkrili vezu između visokog krvnog pritiska i nedostatka jednog od vitamina. Ispostavilo se da za drastične skokove pritiska nije uvek krivo loše vreme, stres kod kuće ili na poslu, ili loša ishrana. Američki naučnici su sproveli studije koje su potvrdile da postoji mnogo više faktora koji dovode do hipertenzije. A jedan od glavnih je nedostatak vitamina D.

Proučavajući istoriju bolesti hiljade pacijenata koji već nekoliko godina imaju visok krvni pritisak, došli su do zaključka da upravo ovaj element direktno utiče na stanje krvnih sudova. To znači da za ove pacijente postoji rizik od “najgoreg”, odnosno od pojave moždanog i srčanog udara.

Proverite krv

Naučnici su otkrili i da uticaj vitamina D na krvni pritisak nije direktan, već indirektan. To jest, zavisi od mnogih faktora. Zato je neophodno da otprilike jednom mesečno uradite analizu krvi i proverite stanje ovog vitamina u telu.

Naravno, lekari nikako ne savetuju da uzimate ovaj vitamin na svoju ruku kako biste sprečili skokove krvnog pritiska, a da se prethodne ne konsultujete sa lekarom. U međuvremenu, možete da pojačate ishranu koja sadrži ovaj element u tagovima, a u ove namirnice spadaju masna riba (losos, tunjevina, bakalar, sardine, itd.), žumance i neke vrste mesa.

Osim toga, nedostatak vitamina D možete da rešite boravkom na otvorenom, šetnjom u prepodnevnim časovima kada ima sunca. Osim uz pomoć suplemenata, ovaj nutrijent se sintetiše u telu tokom aktivnosti – intenzivnog hodanja, trčanja ili vežbanja na spravama.