UPRAVO JAVLJENO: Umro Ivica Osim!

Potvrđena je tužna vest

Legenda Jugoslovenskog fudbala, Ivica Osim, preminuo je danas u 81. godini života, prenosi Klix.ba.

Veoma tužan dan za ljubitelje jugoslovenskog, ali i svetskog fudbala. U nedelju, prvog maja 2022. godine, zauvek nas je napustio legendarni fudbaler iz Bosne i Hercegovine, Ivica Osim.

Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, praktično je odrastao na Grbavici, gde je i počeo sa igranjem fudbala u Željezničaru. Kasnije je i juniorski tim zamenio seniorskim, a u Željezničaru je proveo čak 11 godina, tokom kojih je skupio 250 nastupa i postigao 75 golova.

Posle staža u Bosni i Hercegovini, on je otišao u Francusku, gde je nastupao za tri kluba – Strazbur, Sedan i Valensijen. Tokom igranja je zaradio nadimak i “Štraus” koji ga je krasio zbog njegove plave kose, a nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije. U dresu nacionalnog tima je odigrao 16 mečeva, a bio je i ključni igrač u osvajanju drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Igračku karijeru je završio 1978. godine, posle čega se preselio u trenerske vode. Vodio je Željezničar na početku karijere, punih osam godina je proveo na Grbavici.

Naravno, bio je i selektor reprezentacije Jugoslavije, kao i trener Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef Junajteda, da bi poslednji posao odradio na klupi Japana.