U SRBIJI SE USKORO NIJEDNA ŽENA NEĆE ZVATI OVAKO! Ovo su imena koja polako nestaju

Neka od imena nemaju srpsko poreklo, ali su se u našem narodu davno odomaćila pa su prihvaćena kao tradicionalna, narodna

Svetski aktuelna imena koja roditelji u poslednje dve decenije daju svojim ćerkama, prete da potisnu ona koja su se vekovima dodeljivala ženskim bebama u Srbiji.

Ženska imena koja su deo srpske vekovne tradicije danas su “retro”, a imaju predivna značenja.

Imena koja su se u Srbiji dodeljivala od davnina, polako nestaju iz naših imenoslova, iako su krasila velike i moćne žene koje su obeležile srpsku istoriju.

Neka od imena nemaju srpsko poreklo, ali su se u našem narodu davno odomaćila pa su prihvaćena kao tradicionalna, narodna.

DELFA – Najznačajnija Srpkinja koja je nosila ovo ime bila je slikarka, dobrotvorka i zajedno sa Nadeždom Petrović idejni tvorac Kola srpskih sestara, Delfa Ivanić. Ovo imeje grčkog porekla i ima značenje “more, morska”.

ŽANKA – Ovo ime ima predivno značenje “božanstvena”, a najpoznatija ženska ličnost koju ovo ime krasi jeste velika srpska glumica Žanka Stokić.

ANKA – Ime koje je potisnuto od Ana i Anja u prevodu znači “milost, zahvalnost”. U srpskoj istoriji poznata je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Anka je bila ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

KOSARA – Odražava želju roditelja da im ćerka ima lepu i bujnu kosu, jer je vekovima ona jedan od simbola ženstvenosti i ženske lepote, a u svom korenu nosi reč “kosa”. Ovo ime je posebno i po tome što je jedno od najranije zabeleženih slovenskih ženskih imena. Ovo ime se u današnje vreme retko daje bebama.

ČARNA – Staro ime u značenju “očaravajuća, crna”.

PRODANA – staro slavenosrpsko zaštitno ime. Davalo se onom detetu koje je od boga dato kao zamena za starije koje je stradalo.

ROKSANA – Ovo ime ima značenje “svetla, sjajna – svetlo, zora”. Veoma je često u srpskim narodnim pesmama, a jedin apoznata Srpkinja sa ovim imenom jeste modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

JULKA – Ime koje je grčkog porekla i ima značenje “blistava”, nosila je Julka Hlapec Đorđević, jedna od najobrazovanijih žena 20. veka. Bila je srpska književnica, feministkinja, kritičarka, filozof, prevodilac i intelektualka koja je sa samo 24 godine doktorirala, u Beču 1906.

MITRA ILI DMITRA – Aktivistkinja Ženskog pokreta i osnivač lista Žena danas, srpska književnica Mitra Mitrović nosila je ime koje znači “kreativna, duhovno snažna, poštena, nezavisna, sposobna da prebrodi sve poteškoće u životu i da voli čista srca”.

BISERA – u značenju “biser, svetlucava, dragocena”. Ime je upisano u kalendar Srpske pravoslavne crkve. Bisera Vukotić poznata je svetska glumica – u Italiji znana kao Olga Bisera. Rođena je u Mostaru, Fakultet dramskih umetnosti pohađala je u Beogradu, a sa 25 otišla u Holivud. Poznata je i naša Bisera Veletanlić.

A osim njih, tu su i imena – Dragica, Slobodanka, Gorica, Nevenka…