TRADICIONALNI KOLAČ KOJI SE SPREMA UOČI USKRSA: Svaki Srbin ga mora imati na stolu (RECEPT)

Pravoslavni vernici u nedelju (24.aprila) slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs, praznik kojim se proslavlja povratak Isusa Hrista u život odnosno njegovo vaskrsenje. Sprema se svečana trpeza na kojoj bi trebalo da se nađe i ovaj tradicionalni kolač

Kolač se sprema uoči Vaskrsa kada se obavlja veći deo pripreme, a na uskršnje jutro i to samo uz nekoliko koraka treba da pripremite desert za pečenje. Ova stara poslastica može da bude sjajna “dekoracija” za vašu trpezu i pravi užitak za vaša nepca.

Za pripremu ovog kolača potrebno vam je: 1 kg brašna, 1,5 šolja mleka, 6 jaja, 300 g putera, 2 šolje šećera, 50 g kvasca, 1/2 kašičice soli, 150 g suvog grožđa, 150 g kandiranog voća, 50 g seckanih badema, 3 kesice vanilin šećera.

Kolač se sprema na sledeći način: prvo zagrejte mleko, ali ne dozvolite da proključa, u mleko zatim stavite kvasac da se istopi. Ostavite da odstoji oko 10-ak minuta. Kada uskisne smesa, pomešajte je sa četiri šolje brašna. U testo potom dodajte rastopljeni puter, pa penasto umućena žumanca sa šećerom i šne od belanaca i so, piše Mondo.

Promešajte sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Testo premažite puterom sa svih starna. Prekrijte i ostavite tokom noći u frižideru.

Izvadite ujutru testo sa ostatkom brašna, ostavite ga da odstoji još 30-ak minuta, pa dodajte suvo grožđe, kandirano voće i bademe.

Stavite potom testo u kalup podmazan puterom i posut prezlama. Nakon toga treba da odstoji još oko sat vremena. Sledeći korak je premazivanje kolača žumancetom.

Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni i to oko sat vremena. Povremeno proverite da li je desert gotov.

Završni korak odnosno preliv birate sami. Desert tako možete preliti čokoladom, belom glazurom, sirupom od karamela, komadićima voća ili mrvicama od čokolade.