SRPSKI METEOROLOG UPRAVO OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU! Spremite se, čeka nas vremenski haos!

Današnji maksimum od samo +5 na severozapadu Hrvatske do oko +21 na jugoistoku Srbije, a sutra od +3 do +12 stepeni Celzijusa

Srpski meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu najnoviju prognozu i istakao da će vreme narednih dana biti promenljivo, a sredinom aprila nas očekuje novi talas zahlađenja.

Danas se očekuje premeštanje hladnog fronta, što donosi padavine, lokalnu grmljavinu, vrlo jak vetar i naglo zahlađenje.

– U nedelju će biti hladno, ali uz prestanak padavina, a ponedeljak ujutro može doneti kasni mraz, a početkom sledeće nedelje suvo, prvo sveže, zatim toplije, ali posle 16.4. ima izgleda za novo zahlađenje. Hladan front u ovim trenucima zahvata Sloveniju i brzo će se premeštati dalje na jugoistok donoseći na svom putu okretanje vetra na jak, a lokalno uz jači konvektivni razvoj i olujan sverozapadni vetar, kišu, moguće grmljavinske pljuskove i jače zahlađenje – napisao je Čubrilo.

Istočnije i južnije od zapadne Srbije udari vetra će i dalje biti jaki ali se po pravilu ne očekuju udari preko 14m/s, osim samo lokalno, pre svega na planinama.

– U toku večeri nad Jadranom će se nalaziti slab, sekundaran ciklon, a sa severa će se nastaviti priticanje hladnog vazduha tako da će se padavine zadržati ili ponovo početi nad velikim delom BiH, središnjom i i delom istočne Hrvatske središnjom i i delom istočne Hrvatske, uključujući i Jadran, C.Gorom i nad najvećim delom Srbije. Uz dalje zahlađenje već dans posle podne snežna granica nad zapadom Hrvatske (Gorski Kotar) u padu na oko 700mnv, dok bi u toku noći ka nedelji i u nedelju ujutro bila između 500mnv i 700mnv tako da bi predeli preko 600mnv akumulirali od 2cm do čak preko 15cm snega (posebno preko 900mnv). Vetar će se posle jakih udara u zoni fronta na kratko primiriti, a zatim ponovo pojačati i u nedelju bi nad središnjim i istočnim delom regiona na udare bio vrlo jak, posebno na istoku Srbije – piše meteorolog.

Današnji maksimum od samo +5 na severozapadu Hrvatske do oko +21 na jugoistoku Srbije, a sutra od +3 do +12 stepeni Celzijusa.

Sutra posle podne se očekuje prestanak padavina, slabljenje vetra i delimično razvedravanje što donosi novu opasnost u noći ka ponedeljku,a to je pojava kasnog mraza. Za sada deluje da će najveća opasnost biti u kotlinskim predelima preko 700mnv gde bi minimum uz povoljne uslove mogao ići i ispod -3 stepena Celzijusa, dok bi u ostalim predelima uglavnom bio prizeman mraz ili do -1 stepen Celzijusa. To su svakako vrednosti koje mogu načiniti veliku štetu pre svega cvetnicama i sutra ću se detalnije pozabaviti ovom opasnošću.

– Od nedelje uz jačanje anticiklona stabilizacija, jutra će do srede i dalje biti hlanaa, ali se mraz posle ponedeljka uglavnom više ne očekuje, dok će dnevni maksimum u ponedlejak i dalje biti ispod proseka, uglavnom do oko +13 stepeni Celzijusa, dok bi zatim bio u postepenom porastu i oko petka sledeće nedelje bi mogao biti i do oko +25 stepeni Celzijusa ponegde jer bi tih dana ka nama strujao topao vazduh iz Afrike – napisao je Čubrilo i dodao:

– Međutim, jutarnji ECMWF je izmenio svoji sinoptičku postavku i sada uz značajnu podršku svojih ansmable članova posle 16.4. simulira izmeštanje anticiklona na severozapad pri čemu bi se ka nama sa severa pokrenulo relativno hladno strujanje te bi posle ovog datuma uz zahlađenje moglo biti i povremenih padavina.