OVO SU STRAŠNI ZNAKOVI DA VAM FALI VITAMIN C: Telo odmah reaguje, sve se VIDI

Ozbiljan nedostatak vitamina C je neuobičajen, ali postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da vašem telu nedostaje ovog hranjivog sastojka.

Vitamin C potreban je telu za brojne funkcije, a možete ga unositi konzumiranjem hrane kao što su naranče, jagode, kivi, papaja, brokoli, rajčice, paprike.

Odraslim ženama treba najmanje 75 mg vitamina C dnevno, dok odraslim muškarcima treba najmanje 90 mg, ali neka istraživanja pokazuju da je optimalno 500 do 1.000 mg dnevno.

Zašto nam je potreban vitamin C?

Vitamin C neophodan je za rast i popravak tkiva u telu. Pomaže u proizvodnji kolagena koji služi u izgradnji kože, krvnih žila, hrskavice, ligamenata i tetiva. Ovaj vitamin je pomaže i u zaceljivanju rana, apsorpciji gvoždja i održavanju zdravlja kostiju. Vitamin C snažan je antioksidans koji pomaže u smanjenju štete koju uzrokuju slobodni radikali i tako sprečava razvoj stanja poput bolesti srca i raka.

Teški nedostatak vitamina C ozbiljno je stanje. Podaci sugeriraju da mnogi ljudi imaju niske razine vitamina C, što može biti štetno za vaše zdravlje. Ovih 14 znakova pokazuje da vam nedostaje vitamina C.

1. Gruba koža

Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji je važan za vezivna tkiva kože, kose, zglobova, kostiju i krvnih sudova.

Kada je nivo vitamina C nizak, može se razviti stanje kože poznato kao keratosis pilaris.

U ovom stanju, kvrgava „guščija koža“ se formira na zadnjem delu nadlaktice, bedara ili zadnjice zbog nakupljanja keratinskih proteina unutar pora.

2. Uvijanje, pucanje i urastanje dlaka na telu

Manjak vitamina C takođe može izazvati slabljenje i nepravilan rast dlaka zbog oštećenja koja se razvijaju u proteinskoj strukturi kose

3. Crvene tačkice na glavi

Folikuli dlaka na površini kože sadrže mnoštvo sitnih krvnih sudova koji ovo područije snabdevaju krvlju i hranjivim sastojcima.

Kada telu nedostaje vitamina C, ovi mali krvni sudovi postaju krhki i lako pucaju, uzrokujući da se na folikulima kose pojave sitne, svetlocrvene mrlje.

4. Suva, oštećena koža

Zdrava koža sadrži velike količine vitamina C, posebno u epidermu ili spoljašnjem sloju kože.

Vitamin C održava kožu zdravom, štiteći je od oksidativnih oštećenja izazvanih suncem i izlaganja zagađivačima iz vazduha.

Ispucala koža na rukama – postoji rešenje

Takođe, podstiče proizvodnju kolagena, što koži daje vitalnost i svež izgled.

5. Pojava modrica

Modrice nastaju kada krvni sudovi ispod površine kože puknu, prouzrokujući curenje krvi u okolna područja.

Blage modrice su uobičajeni znak nedostatka vitamina C, jer loša proizvodnja kolagena slabi krvne sudove.

6. Sporije zarastanje rana

Budući da nedostatak vitamina C usporava brzinu stvaranja kolagena, on utiče na otežano zarastanje rana.

U teškim slučajevima nedostatka vitamina C, stare rane se mogu ponovo otvoriti, povećavajući rizik od infekcije.

7. Bolni, natečeni zglobovi

Pošto zglobovi sadrže mnogo vezivnog tkiva bogatog kolagenom, nedostatak vitamina C utiče i na njih direktno.

Zabeleženo je mnogo slučajeva bolova u zglobovima koji su povezani sa nedostatkom vitamina C, često dovoljno ozbiljnih da uzrokuju poteškoće pri hodu ili svakodnevnom funkcionisanju.

8. Slabe kosti

Manjak vitamina C takođe može uticati na zdravlje kostiju.

Nizak unos ovog vitamina je povezan sa povećanim rizikom od frakture i osteoporoze.

9. Krvarenje desni i gubitak zuba

Crvene, natečene, krvave desni su još jedan čest znak nedostatka vitamina C.

Bez odgovarajućeg vitamina C, tkivo desni postaje oslabljeno i upaljeno, a krvni sudovi lakše krvare.

10. Pad imuniteta

Studije pokazuju da se vitamin C nakuplja u raznim vrstama imunih ćelija kako bi im pomogao da se bore protiv infekcije i unište patogene koji uzrokuju bolest.

11. Anemija

Anemija (nedostatak gvožđa) i nedostatak vitamina C često se javljaju zajedno.

Znakovi anemije uključuju bledilo, umor, otežano disanje tokom vežbanja, suvu kožu i kosu, glavobolju, promene na noktima i dr.

Nizak nivo vitamina C može doprineti anemiji smanjujući apsorpciju gvožđa iz biljnih namirnica i negativno uticati na metabolizam gvožđa.

Manjak vitamina C takođe povećava rizik od prekomernog krvarenja, što može doprineti anemiji.

12. Umor i loše raspoloženje

Dva najranija znaka nedostatka vitamina C su umor i loše raspoloženje.

13. Neobjašnjivo povećanje težine

Vitamin C može pomoći u zaštiti od gojaznosti regulisanjem oslobađanja masti iz masnih ćelija, smanjenjem hormona stresa i smanjenjem upale.

Istraživanje je otkrilo konzistentnu vezu između malog unosa vitamina C i viška telesne masti, ali nije jasno da li je u pitanju uzrok i posledica.

Zanimljivo je da su niski nivoi vitamina C u krvi povezani sa većim količinama trbušne masti, čak i kod pojedinaca normalne težine.

14. Hronična upala i oksidativni stres

Vitamin C je jedan od najvažnijih telesnih antioksidansa rastvorljivih u vodi.

Pomaže u sprečavanju ćelijskog oštećenja neutralizovanjem slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i upale u telu.