OVE NAMIRNICE U SEBI IMAJU NAJVIŠE PROTEINA: Jedete ih KAO LUDI, a NEMATE POJMA da skidaju KILOGRAME I MASTI

Ako ne jedete meso i mlečne proizvode koji sadrže najviše proteina od svih namirnica, onda su mahunarke i orašasti plodovi pravi izbor za vas

Skoro svi znamo koliki je značaj proteina u ishrani. Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Više od 50 odsto svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, kostiju, tkiva.

Našem telu su potrebni proteini za održavanje i obnavljanje tkiva, a deci za pravilan rast i razvoj.

Razna istraživanja pokazuju da konzumiranje proteina može pomoći da izgubite kilograme i masne naslage na stomaku uz istovremeno povećanje mišićne mase i snage.

Proteini su veoma važni u ishrani, tačnije, jedna su od osnovnih grupa namirnica koje bi trebalo da jedemo.

Namirnice bogate proteinima bi trebalo uključiti u ishranu i da biste duže bili siti i da biste izgubili kilograme. Ovo je pet najpopularnijih proteinskih namirnica.

1. Jaja

Jaja su među najzdravijim i najhranljivijim dostupnim namirnicama. Odličan su izvor vitamina, minerala, zdravih masti, antioksidanata koji štite oči i hranljivih sastojaka potrebnih za rad mozga.

2. Orašasti plodovi i mahunarke

Ako ne jedete meso i mlečne proizvode koji sadrže najviše proteina od svih namirnica, onda su mahunarke i orašasti plodovi pravi izbor za vas.

3. Pileća prsa

Pileća prsa spadaju u popularne namirnice bogate proteinima. Ona tu takođe vrlo jednostavna za pripremanje – možete ih kuvati, peći, dinstati ili pržiti.

4. Plava riba

Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju neverovatne zdravstvene prednosti i veoma su hranljive.

Losos je riba sa visokim sadržajem zdravih masnoća, što znači da je puna zdravih omega-3 masnih kiselina. Takođe, izvrstan je izvor proteina, što u kombinaciji sa masnoćama, prouzrokuje veći osećaj sitosti.

Tuna, poput svih vrsta ribe, ima nizak sadržaj masnoća i kalorija, ali je bogat izvor proteina. Takođe, jedna je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje jačaju zdravlje srca i mozga.

5. Mladi sir

Mladi sir ima malo masti i kalorija, ali je zato hrana bogata proteinima. Bogat je kalcijumom, fosforom, selenom, vitaminom B12 i vitaminom B2 i raznim drugim hranljivim sastojcima.