OVE DVE VOĆKE SU KLJUČNE ZA PROBAVU: Pune su VITAMINA, organizam će VAM PRODISATI

Konzumiranje obih namirnica u sirovom stanju je ključno za bolju probavu

U zdravom organizmu, telo treba da proizvede sve digestivne enzime koji su mu potrebni.

Problemi sa probavom prouzrokuju brojne druge zdravstvene tegobe, koje mogu prerasti u hronična oboljenja kakvi su zadržavanja viška vode u organizmu, neprestana nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela. Ljudi koji imaju problema sa probavom najčešće nemaju dovoljno digestivnih enzima, pa prvo rešenje svojih tegoba mogu pronaći u konzumiranju hrane bogate enzimima.

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, među najboljima su određene sveže voćke. Konzumiranje obih namirnica u sirovom stanju je ključno za bolju probavu.

Ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, veliki izvor enzima koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke, proteinske digestive enzime. Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugerišu da može pomoći kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju. Osim toga, ananas sadrži obilje vitamina C i brojnih drugih nutritijenata.

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje podstiču rad metabolizma. Pored toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu. Najbitnije za bolju probavu je lipaza, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka sa visokim procentom masti. Osim toga, avokado može pomoći da se osećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba sa celijaklijom ili intolerancijom na gluten!