LEK KOJI SRBI NAJVIŠE KORISTE POVEĆAVA RIZIK OD SRČANOG ZASTOJA: Poznat je kao “čarobna pilula”

Istraživači su zaključili da lekovi protiv bolova kao što su aspirin ili ibuprofen mogu da povećaju vodu i zadržavanje soli u organizmu, što rezultira povećanjem krvnog pritiska

Upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova, koji su poznatiji kao analgetici kao što su ibuprofen ili aspirin, a koriste se za lečenje prehlade i gripa, povezana je sa većim rizikom od srčanog udara.

Analiza više od 9.000 pacijenata pokazala je da su oni koji su uzimali lekove protiv bolova, kao što je aspirin kako bi ublažili respiratorne infekcije, više od tri puta su češće doživljavali srčani udar od onih koji ih nisu uzimali. Istraživači su takođe otkrili da intravensko ubrizgavanje analgetika može još više da podigne rizik od srčanog udara, i to za više od sedam puta.

Kada nas nešto zaboli, često posegnemo za ibuprofenom. Važno nam je da se brzo rešimo bolova te pritom ne mislimo na moguće štetne posledice “čarobne” pilule s brzim učinkom. Međutim, bezreceptni analgetici poput ibuprofena nisu ništa manje opasni od onih koje propisuje lekar.

Učestalim uzimanjem ibuprofena rizikujete srčana oboljenja, koja mogu rezultirati i smrtnim ishodom.

Ibuprofen bukvalno može zaustaviti rad vašeg srca. Naime ibuprofen povećava rizik od srčanog zastoja za više od 30 posto. Nasreću, kako raste svest o štetnim učincima analgetika poput ibuprofena, sve je veći broj onih koji radije posežu za nekim prirodnim zamenama, koje su jednako delotvorne i to bez opasnih nuspojava.

Većinu njih sigurno već imate u svojoj kuhinji.

Pet najboljih prirodnih zamena za ibuprofen

1. Đumbir

foto: Printscreen

Koren đumbira već se hiljadama godina koristi kao prirodni lek protiv bolova. Ima vrlo širok spektar delovanja zahvaljujući svojim bioaktivnim spojevima gingerolu i shogaolu, koji imaju moćna lekovita svojstva.

Studija iz 2009. pokazala je da je koren đumbira jednako delotvoran kao ibuprofen kod ublažavanja bolova vezanih uz menstruacije i dismenoreju. Takođe, ovaj koren pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima.

Bilo da đumbir uzimate sirov ili od njega pripremate vrući čaj, postići ćete jednaki učinak.

2. Kurkuma

foto: Printscreen/Youtube

Poznata i pod nazivom „indijski šafran“, kurkuma se u ayurvedskoj medicini koristi već odavno za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba koje su popraćene bolovima. Bioaktivni spoj kurkumin deluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno te zahvaljujući tome može smanjiti razne vrste bolova.

Istraživanje provedeno 2014. pokazalo je da kurkuma ima jednako snažan učinak kao ibuprofen u ublažavanju bolova u kolenima kod artroze. Pomaže i kod tegoba PMS-a poput bolova u leđima, glavobolje, bolnih grudi i bolova u stomaku.

Kurkumu kao začin najbolje je uzimati s crnim paprom ili nekim zdravim uljem poput kokosova ulja radi bolje iskoristivosti u organizmu.

3. Timijan

Možda nikada ne biste pomislili da običan kulinarski začin koji se dodaje u jela radi arome može biti pravi lek za ublažavanje bolova, no timijan ima upravo takav učinak. Prema mišljenju britanskog herbalista Johna Gerarda, timijan može biti izvrsna pomoć u ublažavanju ishijasa i glavobolje!

Kad je riječ o tegobama dismenoreje, poput bolova i grčeva, pokazalo se da je ekstrakt timijana jednako delotvoran kao ibuprofen. Potvrdila je to studija provedena 2004. godine. Studija iz 2014. pokazala je da eterično ulje timijana pomaže kod bolnih menstruacija čak i bolje od ibuprofena!

Naime, dok je tokom drugog meseca uzimanja ibuprofen kod žena počeo slabije delovati, ulje timijana postalo je još delotvornije u ublažavanju bolova. Timijan možete dodavati u jela, kuvati čaj od njega ili pak koristiti njegovo eterično ulje.

4. Omega-3 masne kiseline

Bilo da konzumirate hranu bogatu ovim kiselinama (poput orašastih plodova, chia ili lanenih semenki) ili ih uzimate u obliku dodataka prehrani, omega-3 masne kiseline pomoći će vam u ublažavanju bolova.

Istraživanje je pokazalo da ove zdrave masnoće ublažavaju tegobe i bolove kod osoba koje se oporavljaju od operacija i kirurških zahvata.

Omega-3 masne kiseline dokazano pomažu i u ublažavanju bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom.

5. Cimet

foto: Printscreen

Cimet se u kineskoj medicini već tisućama godina koristi kao prirodni lek. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, ovaj začin dobro pomaže osobama koje pate od bolova artritisa i drugih hroničnih oboljenja.

Slično kao timijan i đumbir, i cimet pomaže kod dismenoreje. Studija je otkrila i da uzimanje cimeta može znatno ublažiti menstruacijske bolove kod žena.

Osim što možete svoje deserte i kaše obilno posipati cimetom, od njega možete pripremati i čaj (1 kašika cimeta u prahu pomešajte s 2 kašike meda pa dodajte u toplu ili vruću vodu).

Pastu od cimeta i meda možete nanositi na bolne zglobove kod artritisa.