IMALA JE BAJKOVITI POČETAK: Njenoj lepoti klanjao se ceo svet, a onda ju je bolest uzela u 27. godini! (FOTO)

Pokorila je modni svet svojom melanholičnom lepotom, koja nije dugo trajala…

Znate li ko je prvi pravi supermodel na svetu? Njena karijera imala je bajkovit početak, no sve je završeno zbog okrutne bolesti. Ona je Đia Karandži, a njena lepota i danas je zapamćena. Film o mladoj lepotici snimljen je 1998. godine, a glumila ju je tada Anđelina Džoli. Godinu kasnije za taj film dobila je Zlatni globus.

Karandži je svojevoljno bila nazivana najlepšom devojkom sveta, prvim supermodelom. Sve se događalo kasnije 70-ih i ranih 80-ih godina prošlog stoleća. Zahvaljujući ocu Italijanu i majci Irkinji, Đia je imala egzotično, prelepo lice, koje su dizajneri obožavali. Stoga ne čudi što je u svet mode ušla sa svega 17 godina.

foto: youtube/printscreen

Već sledeće godine angažovao ju je Versaće, a potom su usledili Dior, Armani, Kevin Klajn, Ralf Lauren. Osim toga, snimila je naslovnice Voga, Cosmopolitana – više puta u jednoj godini.

Karijera joj je počela 1977. godine, selidbom u Njujork. Bila je tek devojka, luda za Dejvidom Bouvijem. Namentnula se svojom melaholičnom italijanskom lepotom, naspram dotadašnjih plavuša – tipičnih plavookih i plavokosih Amerikanki. Đia je imala svet pod sobom.

Ušla je tako i u Studio 54, partijajući s muzičkim i filmskih zvezdama. Tu je došla u prvi kontakt s kokainom, koji je bio droga bogatih i slavnih.

Nije se, kažu stručnjaci, radilo samo o lepoti Đije. Bila je divlje dete. Odevala se u mušku odeću, pozirala gola, nije nosila make up. Imala je stav, otvoreno je pričala o svojoj biseksualnosti. Znala je napustiti snimanje jer joj se jednostavno ne da snimati.

foto: youtube/printscreen

Bila je prava diva, u dobi od svega 18 godina. Nije se trudila kriti da uzima droge. Na ponašanje ju je naterala teška životna okolnost. Kada joj je bilo svega pet godina, seksualno je zlostavljana, što je ostavilo trajne posledice. Osim toga, nju i njenu porodicu majka je napustila zbog muškarca.

Đia nikad nije oprostila i prebolela činjenicu da ju je majka napustila.

Osim toga, nije imala previše pravih prijatelja. Zbog previše posla jednostavno nije imala vremena za druženja, a većinu slobodnog vremena zbog toga je bila sama u svom stanu u New Yorku. Vrlo brzo stvari su postale javne i jako očite. Đia je 1981. uhapšena jer je vozila pod dejstvom droge.

Potom je iste godine morala na operaciju ruke. Naime, toliko puta se ubadala iglom na isto mesto u venu da je na kraju napravila rupicu oko koje se stvorila infekcija. Lepa Đia počela se raspadati… Sve je manje radila, na snimanjima znala čak i zaspati. Modni urednici tada znali su šta Đia radi, no nije ih bilo briga.

Pokušala je i otići na rehabilitaciju, no kad se vratila – niko joj više nije hteo pružiti šansu.

U međuvremenu se srozao nivo njenih angažmana, a pročulo se i da bi mogla biti HIV pozitivna. U to vreme o bolesti se znalo jako malo. Do kraja 1984. Đia je proglasila bankrot i ušla je preko državnog programa u program za odvikavanje. Nije uspelo.

Godinu kasnije završila je u bolnici, većinu vremena pre toga spavala je čak i napolju, na kiši.

Kad je primljena u bolnicu, uočili su da je bila brutalno pretučena, imala je modrice po celom telu. Usto, krvne pretrage pokazale da su ima AIDS te simptome slične upali pluća.

Tada se o bolesti znalo premalo pa su pre kontakta s njom lekari i medicinske sestre nosili rukavice i odela slična onim astronauta. U novembru 1986. Đia je preminula usled posledica AIDS-a.