Djevojčica ne može ispraviti vrat zbog teške bolesti, a roditelji su donijeli tešku odluku

Djevojčica ne može ispraviti vrat zbog misteriozne bolesti koja se godinama razvijala. Njezini roditelji su ovih dana donijeli tešku odluku.

Trinaestogodišnja djevojčica iz Pakistana koja je patila od misteriozne mišićne bolesti zbog koje joj je glava bila savijena pod uglom od 90 stupnjeva podvrgnuta je operaciji koja joj je promijenila život, prenosi Daily Mail.

Pretpostavka je da Afsheen Gul pati od poremećaja koji je doveo do deformacije, poznatog kao tortikolis. Problem se prvi put pojavio kada je imala samo osam mjeseci, i to nakon što je ozlijedila vrat dok se igrala vani.

Nesposobna da drži glavu uspravno, Afsheen živi u stalnim bolovima, teško jede i koristi toalet, a muči se čak i da hoda. Njezino stanje također je sprječava da pohađa školu, jer dane provodi kod kuće sa svojom majkom Jameelan (54) i najstarijim bratom Mohammadom Yaqoobom Kumbarom (29).

Međutim, prošlog tjedna njezin život se konačno promijenio na bolje kada je podvrgnuta kirurškom zahvatu u Sveučilišnoj bolnici Apollo Hospital u New Delhiju. Operacija je bila izuzetno uspješna i djevojčica se trenutno oporavlja na intenzivnoj njezi.

Inače, tortikolis može biti uzrokovan ozljedama kičme ili mišića vrata. Dovodi do grčenja mišića, što izaziva uvrtanje glave.

Roditelji u početku nisu pretjerano pridavali pozornost njezinom savijenom vratu, sve dok se stanje vremenom nije pogoršalo. Zbog nedostatka novca odveli su je lokalnom “iscjelitelju”, ali joj to nimalo nije pomoglo.

Njena priča je privukla pozornost svijeta prije dvije godine i pokrenuta je online humanitarna akcija kako bi se skupila sredstva za operaciju. Djevojčici su 2018. godine specijalisti rekli da će je operirati, ali su joj dali 50 posto šanse da preživi.

– Rekli su nam da postoji 50 posto šanse za uspješnu operaciju i zamolili nas da idemo kući i razmislimo o tome – rekao je najstariji brat djevojčice Mohammad.

On je dodao da njihova majka zarađuje samo oko 540,00 kuna mjesečno, pa jedva spajaju kraj sa krajem.

– Ne možemo je čak ni u u bolnicu odvesti jer ne može putovati javnim prijevozom. A taksi košta 70 funti (630,00 kuna)- kazao je brat.

Afsheen će trebati još operacija budućnosti kako bi nastavila ispravljati vrat, a njezina majka je zamolila ljude za pomoć nakon prve operacije.