Dječakova bizarna bolest zvuči kao noćna mora: Ako se ne obuzda, može umrijeti

Dječakova bizarna bolest uistinu zvuči kao noćna mora budući da nikako ne osjeća sitost. Ako ne obuzda svoj nagon za hranom, može umrijeti.

David Soo, 10-godišnji dječak iz Singapura osjeća glad bez obzira koliko jede. Koliko god kalorična bila hrana on nikada zapravo ne doživi osjećaj sitosti.

Njemu je dijagnosticiran Prader-Willi sindrom, složeni i rijedak genetski poremećaj koji nastaje uslijed gubitka funkcije gena u određenom dijelu kromosoma 15 i nažalost još uvijek je neizlječiv.

Jedna od svakih 10.000 do 30.000 beba pati od (SPW) Prader-Willi sindroma. Inače, život sa ovim poremećajem je težak, a pogođeni su i ljudi koji brinu o oboljelom.

Budući da je želja za stalnim jelom toliko jaka, potrebno je poduzeti posebne mjere kako bi se osiguralo da se pacijenti ne prejedu bukvalno do smrti. Morbidna gojaznost je jedna od glavnih opasnosti, ali nije jedina.

Medicinska literatura je zabilježila brojne slučajeve kada su oboljeli od ovog sindroma, razvili rupe u crijevima zbog neprirodnih količina hrane koju su unosili, pa čak i nekrozu želučanog tkiva. Ostale komplikacije uključuju jako nadimanje i smanjeno pražnjenje želuca.

U slučaju Davida Sooa, njegova obitelj (62-godišnja baka) ulaže velike napore da kontrolira njegovu težinu. Ona čak zaključava kuhinjska vrata kako se dječak ne bi prejedao. Također su mu postavili vrlo specifičan raspored ishrane, tako da točno zna kada je vrijeme za obrok ili kada će dobiti užinu.

Dobra vijest je da sve dok Davidova težina ostane pod kontrolom, njegov životni vijek i kvaliteta života ne bi trebala biti smanjena.

Problem je u tome što će se morati nositi sa stalnom prinudom da jede do kraja života, i vjerojatno neće imati obitelj koja će se brinuti o njemu zauvijek, pa će morati naučiti sam kontrolirati svoje nagone za velikom količinom hrane.

Iako trenutno ne postoji lijek za Prader-Willi sindrom, terapije mogu pomoći u smanjenju simptoma fokusiranjem na hormonske i razvojne nedostatke povezane s ovim rijetkim stanjem.