DA LI SU VAS OČI PREVARILE: Možete li prebrojati sve šibice na stolu?

Optičke iluzije volimo upravo jer se poigravaju sa našim mozgom.

Ne možemo da vjerujemo da nešto što nam izgleda na jedan način, zapravo je sasvim drugačije.

Takva je i ova slika, za koju bismo rekli da je sve jasno kao dan, međutim nije baš tako.

Možete li da prebrojite tačno koliko je šibica na stolu? Dobro se zagledajte, ne dajte se prevariti.

Tačno rješenje možete pogledati na sljedećoj stranici.

Rješenje:

Jaja stavljate u hladnu ili ključalu vodu? STARINSKI SAVJET KAKO DA PRAVILNO SKUHATE JAJA – nikad ih lakše nećete oguliti (SAVJET)

Prema poznatoj kuvarici Meri Fransis Kenedi Fišer, izraz “skuhati jaja” je netačan, a tajna da se jaja dobro pripreme se krije u činjenici da se ona zapravo ne kuvaju

Meri Fransis Kenedi Fišer, Amerikanka koja je duo života posvetila pisanju o gastronomiji, preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige “How To Cook A Wolf” iz 1942. godine gde govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Smatra da je izraz “skuvati jaja” netačan i da se tajna uspkešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a bjelance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve dijelove jajeta u isto vrijeme na jednak način.

Stoga, nudi dvije alternative za koje smatra da daju bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek nakon toga ga stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za jelo. Kasnije je ipak priznala da postoji i jedna mana – teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju tvrdo kuvana jaja, pogotovo kad ih dajete maloj djeci.