Beba iz Sibira je svjetsko čudo: Liječnici ne znaju kako se rodila

Beba, koju liječnici smatraju svjetskim čudom, začeta je prirodnim putem još prije dvije godine, ali se sve vrijeme trudnoće razvijala van maternice, umjesto u njoj. Zanimljivo je da se od tada nije dogodio nijedan takav slučaj u svijetu.

Simbolično, beba je tada dobila ime Viktorija (Pobjeda), jer malo koja beba izdrži do 9. mjeseca izvanmateričnu trudnoću.

Tridesetjednogodišnja majka, inače izbjeglica iz Ukrajine tijekom cijele trudnoće nije ni išla na pregled, pa su liječnici ostali u čudu kada su vidjeli da je beba uopće preživjela abdominalnu trudnoću.

Sa suprugom je imala dogovor da se porodi kod kuće, međutim kada su kontrakcije postale neizdržive bila je prinuđena otići u najbližu bolnicu.

Iako postoji mnogo izvanmaterničnih trudnoća, liječnici nisu mogli vjerovati da je ova žena bez problema izdržala do samog porođaja i da je beba preživjela.

Malena Viktorija se rodila potpuno zdrava i jedna je od samo 12 ovakvih zabilježenih slučajeva u svijetu, piše Telegraf.

Do izvanmaternične trudnoće dolazi kada dođe do prepreka u transportu oplođene jajne stanice do maternice. Naime, muška i ženska spola stanica se spajaju u jajovodu, a daljnji put oplođenog jajašca vodi od jajovoda do šupljine maternice gdje dalje raste. Međutim, kada se zbog neliječenih infekcija razviju priraslice, one se ponašaju kao prepreka u tom provođenju do maternice, pa se jaje ugnijezdi na mjestu prepreke, obično izvan maternice.

Koji su najveći rizici za razvoj vanmaterične trudnoće?

– spolno prenosive bolesti, uglavnom hlamidija

– endometrioza

– česte upale jajnika i jajovoda

– posljedice pobačaja

– upala slijepog crijeva