Zašto se ljudi često ugoje nakon vjenčanja?

Nekoliko zamki može dovesti do debljanja nakon stupanja u brak. Možda ćete pronaći razlog zašto se to dogodilo i vama, a možda će vam naprosto biti zanimljiva druga strana medalje.

Novi život – novi jelovnik

Prije vjenčanja ste možda posebno vodili računa o ishrani kako biste u vjenčanici izgledali savršeno. Novi život, pogotovo ako dosad niste živjeli zajedno, donosi i novi jelovnik.

Sada se prilagođavate jedni drugima što se tiče prehrane, kupuje se više slatkiša, čipsa i sličnih grickalica za zajedničke večere o kojima prije niste ni razmišljali. Zatim, organizuju se neke zabave za prijatelje i rodbinu, a tu su sve torte koje su vam ostale od vjenčanja… Nije ni čudo što kilogrami brzo počnu da se nakupljaju.

Novi prioriteti

Ako je šetnja svaki dan prije vjenčanja bila visoko na listi, sada se vjerovatno pomakla nekoliko mjesta niže. Kao i redovna fizička aktivnost, planinarenje, biciklizam… Sada imate nove prioritete koje donosi bračni život, a održavanje kilograma nije baš na vrhu.

Kad kuvate, raspremate, uživate u nadogradnji veze i provodite slobodno vrijeme s partnerom, jednostavno ne nađete vremena i volje za kretanje kao prije. Možda se možete oprobati u zajedničkim aktivnostima? Ili redovno ići na izlete gdje ćete barem prošetati, voziti bicikl ili rolere, veslati… Šta god vam prija.

Stres zbog promjena

Možda niste navikli na nove prioritete i biće bolje upoznati se s ovom situacijom: napravili ste veliku promjenu u svom životu i uprkos tome što znate koliko vas muž voli i vaša veza cvjeta, osjećate strah i tjeskobu o novom životu…

Ne brinite, niste jedini. Mnogima je takođe hrana jedino rješenje kada su pod stresom. No, dobra vijest je da će stres prije ili kasnije proći. U međuvremenu, pokušajte da se držite svojih zdravih navika i redovno vježbajte.

Biologija

Uzrok naglog debljanja ubrzo po stupanju u brak može ležati i u biologiji, tačnije u hormonima. Osjećaj da ste dio ozbiljne veze donosi mnogo emocionalnih promjena, što utiče na mozak. Osim duboke privrženosti partneru i opuštanja, počinje se oslobađati hormon oksitocin (hormon ljubavi) koji može uticati na povećanje tjelesne težine.

Ali, ne brinite, i ovo se može popraviti. Počnite da se brinete o sebi i više vježbajte, krećite se i pokušajte da se hranite zdravo, što će se brzo isplatiti.