Stres na poslu postao je naša svakodnevica, posebno ako je posao odgovorniji.

Stalni telefonski pozivi, rokovi koji izmiču, napeta atmosfera i ostale situacije iscrpljuju našu energiju.

Pritisak koji nam to stvara nesumnjivo da će umanjiti našu produktivnost. Da biste uspjeli da obavite sve zadatke morate naći način da se opustite i oslobodite od stresa.

Masiranje čela i sljepoočnica

Masirajte ivice rasta kose nježim, sporijim i kružnim pokretima. Masirajte taj predio oko 3 minuta, ali vodite računa da ne iziritirate kožu i da vam pokreti ne budu agresivni.

Ne provjeravajte mejl na svakih 5 minuta

Pokušajte barem sat vremena da sačekate prije nego što ponovo osvježite početnu stranicu mejla. Možda vam ne zvuči mnogo inovativno, ali iznenadićete se kad počnete da primjenjujete ovaj savjet, znatno će vam tenzija biti manja.

Radni prostor

Osim što je bitno da vam radni prostor bude sređen, na vašu psihu značajno će uticati ako ubacite biljku, posebno neku citrusnog mirisa, zalijepite neki poster.

Obogatite radni prostor elementima koji asociraju na sreću, pozitivu i lijepe stvari.

Prošetajte

Umjesto kafe i pauze za cigaretu iskoristite vrijeme za šetnju. Pregršt studija potvrdilo je da šetnja pomaže u vraćanju fokusa, relaksaciji uma i konfuznih misli i poboljšanju kognitivnih sposobnosti.

Uz šetnju, pokušajte da posvetite par minuta istezanju i oslobodite tijelo od zgrčenih položaja, omogućite da kiseonik dopre do svih dijelova organizma.

Muzika

Omiljena pjesma ili umirujuće melodije opustiće vaš um. Sa slušalicama u ušima nećete nikom smetati, a vama će biti prijatnije.

Osim na poslu, pokušajte da se opustite i nakon radnog vremena, kako biste akumulirali dovoljno energije – meditirajte, šetajte ujutru, uzmite bojanke za odrasle, provodite više vremena u prirodi.

Bili vi to svjesni ili ne, sve ove tehnike će “rasteretiti” vaš um, prenosi Magazin.Novosti.