Koji hljeb se smatra najgorim za osobe s visokim šećerom u krvi

Iako su ugljikohidrati nužni za pravilno funkcioniranje sistema, morate paziti koje vrste jedete, posebno ako patite od visokog šećera u krvi. Na primjer, najgori hljeb koji možete jesti je onaj od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana

Visoki šećer u krvi ili hiperglikemija događa se kada se, zbog nedostatka inzulina u tijelu, u krvi nalazi previše šećera.

Nekoliko faktora može doprinijeti tom stanju. To su loš izbor hrane i pića, nedostatak tjelesne aktivnosti i bolest. Ako se ne liječi, hiperglikemija može dovesti do komplikacija koje utječu na vaše cjelokupno zdravlje, između ostalog na oči, bubrege, živce i srce, stoga je važno da pokušate sniziti šećer u krvi na umjerenu razinu, piše Index.hr.

Iako su ugljikohidrati nužni za pravilno funkcioniranje sistema, morate paziti koje vrste jedete, posebno ako patite od visokog šećera u krvi. Na primjer, najgori hljeb koji možete jesti je onaj od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana.

“Osobe s visokim šećerom u krvi trebale bi jesti hljeb bogat vlaknima, s najmanje tri grama vlakana po kriški. Hljeb s dodatkom šećera također je problematičan jer može dodatno povećati šećer u krvi. Vlakna pomažu u stabilizaciji šećera u krvi”, kaže dijetetičarka i nutricionistica Lisa Young.

Postoje dvije vrste ugljikohidrata: jednostavni i složeni. Jednostavni ugljikohidrati sastoje se od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog ili dva šećera. Složeni ugljikohidrati imaju složeniju hemijsku strukturu, s tri ili više povezanih šećera. Također im je potrebno duže za probavu, što znači da imaju manji neposredni utjecaj na šećer u krvi.

Međutim, iako su složeni ugljikohidrati naizgled bolji za slučaj porasta šećera u krvi, Harvard T.H. Chan School of Public Health navodi da je glikemijski indeks važan pri upravljanju razinom šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) mjera je koliko brzo određena hrana može dovesti do porasta šećera u krvi nakon jela na skali od 0 do 100. Obično hrana bogata vlaknima ne sadrži toliko probavljivih ugljikohidrata, pa usporava brzinu probave i uzrokuje postupniji i niži porast šećera u krvi. Zrna koja su mljevena i rafinirana, bez mekinja i klica, imaju viši glikemijski indeks od minimalno obrađenih cjelovitih žitarica.

Prema Harvardu, hrana s visokim glikemijskim indeksom, kao što je bijeli hljeb, brzo se probavlja i uzrokuje značajne fluktuacije šećera u krvi. Također naglašavaju da konzumiranje mnogih namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećanog rizika za dijabetes tipa 2, bolesti srca i prekomjernu tjelesnu težinu.

Young predlaže zamjenu hljeba od rafiniranih žitarica kruhom od cjelovitog zrna.