Jaja stavljate u hladnu ili ključalu vodu? STARINSKI SAVJET KAKO DA PRAVILNO SKUHATE JAJA – nikad ih lakše nećete oguliti (SAVJET)

Prema poznatoj kuvarici Meri Fransis Kenedi Fišer, izraz “skuhati jaja” je netačan, a tajna da se jaja dobro pripreme se krije u činjenici da se ona zapravo ne kuvaju

Meri Fransis Kenedi Fišer, Amerikanka koja je duo života posvetila pisanju o gastronomiji, preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige “How To Cook A Wolf” iz 1942. godine gde govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Smatra da je izraz “skuvati jaja” netačan i da se tajna uspkešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a bjelance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve dijelove jajeta u isto vrijeme na jednak način.

Stoga, nudi dvije alternative za koje smatra da daju bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek nakon toga ga stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za jelo. Kasnije je ipak priznala da postoji i jedna mana – teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju tvrdo kuvana jaja, pogotovo kad ih dajete maloj djeci.